Koncerti ususret Međunarodnom festivalu klapa Perast 2016.

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 27. lipnja 2016. - 10:28
Autor: 

U okviru jubilarnog XV.  Međunarodnog festivala klapa  Perast 2016. ljubiteljima klapske pjesme, publici i bokeljskim turistima priprema se sasvim različita koncepcija od dosadašnjih festivala: tijekom čitave ljetne sezone, održat će se  čak 8 vrhunskih klapskih koncerata po čitavoj Boki. U Herceg Novom, 1. 7., u Parku „Boke“ u 21h, u suradnji s JUK „Herceg fest“  kao suorganizatorom, održat će se prvi veliki koncert - kvalifikacije ženskih klapa iz čitave  regije, pod nazivom „Pjesma nad Bokom“.

Koncert muških klapa, održava se narednog dana, 2. 7., u Tivtu. Ovaj Festival  značajno obogaćuje  turističku ponudu kulturnih događanja u Boki, prezentirajući  tako našu vrijednu kulturnu baštinu. Visoka  umjetnička  kvaliteta  programa, sudjelovanje najboljih klapa i dokazanih stručnih suradnika više nije posebnost već samo kontinuitet koncepcije Festivala u Perastu, koji je po tim vrijednostima prepoznat u Crnoj Gori i regiji.   

Dva događaja će biti organizirana pod pokroviteljstvom Odbora za proslavu 10 godina crnogorske neovisnosti: 16.7. u Kotoru nastupaju najbolje crnogorske klape uz  svečanu promociju  jubilarnog festivalskog CD-a. Istog dana će u Muzeju grada Perasta, biti predstavljena  i Lirica br.4, posvećena Dionisiu de Sarnu San-Giorgu, kod nas poznatijem kao autoru opere Balkanska carica, dok je manje poznat njegov doprinos u zapisivanju tradicionalnih pjesama u zbirci Uspomene iz Perasta iz 1896. 

Finale Perasta 2016. se odvija u dvije noći: 29.7., je koncert novih klapskih pjesama i mješovitih klapa, a 30. 7., završna noć u kojoj će se čuti zaista najbolji interpretatori od ženskih, muških i mješovitih klapa iz regije i Crne Gore. Slijede  dva  koncerta u kolovozu, poklon gradu, za turiste Perasta i Kotora,  uz neka poznata klapska imena.

Na koncertu „Pjesma nad Bokom“, u Herceg Novom, predstavit će se sljedeće klape: Klapa BESIDA (Klis, Hrvatska), klapa DALMATINKE (Split, Hrvatska), klapa DIVA  (Široki Brijeg,  Bosna i Hercegovina), klapa KANDELORA ( Zemunik, Hrvatska), klapa LIBAR (Hrvatska),  klapa O'DIVE BELL CANTO (Berane, Crna Gora), klapa SALONA (Solin, Hrvatska) i klapa SKONTRADURA (Dubrovnik, Hrvatska).

Gost koncerta bit će klapa BUKALETA (Pazin, Hrvatska), a u revijalnom programu nastupit će klapa CASTEL NUOVO  iz Herceg Novog.