Konferencija „Nova normalnost“ na KotorArt Don Brankovim danima muzike, uz podršku UNESCO-a

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 25. lipnja 2021. - 9:54
Autor: 

Projekt KotorArt Don Brankovih dana muzike, Nova normalnost: promatranje  / promišljanje / preoblikovanje uloge umjetnosti i kulture nakon Kovida -19, podržan je od strane UNESCO-a u okviru Programa participacije za period 2020.-2021. godine. Zamišljen je kao petodnevna konferencija čija je realizacija planirana od 15. do 19. 7. 2021. godine i uključit će diskusiju o nekoliko tema podijeljenih u pet panela: Globalni osvrt, Promatranje, Promišljanje, Preoblikovanje i Nova normalnost.

Konferencija u Kotoru okupit će stručne ljude iz različitih oblasti poput umjetnosti, kulture, kulturne politike, kulturnog turizma i sociologije, u cilju sagledavanja nove stvarnosti. Nakon konferencije objavit će se publikacija koja će sadržati zaključke i preporuke do kojih se došlo tijekom diskusija, a koja će se regionalno promovirati i distribuirati. Također, panel diskusije će biti emitirane uživo putem interneta, a planirano je i objavljivanje diskusija u vidu podkasta.

Konferencija započinje panelom "Globalni osvrt", planiranim za 15. 7. u crkvi Sv. Duha, s početkom u 19 sati, koji će okupiti predstavnike veleposlanstava Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Hrvatske, Kine, Njemačke, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ukrajine, Velike Britanije i drugih.

Drugi dan konferencije 16. 7., nastavit će se panelom "Promatranje" na kojem se sagledavaju utjecaji nove društveno-političke i tehnološke dinamike na kulturu, kulturni turizam i promociju kulturnog nasljeđa. Na ovu temu govorit će Darija Andovska, kompozitorica, univerzitetska profesorica i umjetnička selektorica festivala Dani Makedonske muzike, Vladimir Maraš, kompozitor i direktor Made in New York Jazz festivala, Aida Vežić, generalna sekretarka Balkanske mreže muzeja kao i Ana Vukotić, kazališna redateljica i direktorica festivala FIAT.

Treći dan i tema “Promišljanje” podrazumijeva panel diskusiju o razumijevanju, adaptaciji i izgradnji izdržljivosti umjetničkog i kulturnog sektora u turbulentnim vremenima. Ova diskusija će okupiti Milenu Dragičević-Šešić, profesoricu emeritu Univerziteta umetnosti u Beogradu, Svetlanu Slapšak, antropologinju, književnicu i aktivistkinju, Borisa Liješevića, kazališnog redatelja i univerzitetskog profesora, kao i Sehada Čekića, direktora Filmskog centra Crne Gore.

Tijekom četvrtog dana konferencije u nedjelju, 18. 7. u okviru teme “Preoblikovanje” panelisti će biti Dora Ruždjak Podolski, kazališna redateljica i intendantica Dubrovačkih ljetnih igara, Violeta Đerković, sociologinja i koordinatorica Mreže kulturnih stanica projekta Novi Sad Evropska prestonica kulture, Antonije Pušić, poznatiji po umjetničkom imenu Rambo Amadeus, muzičar, diplomirani turizmolog i ekološki lobista kao i Ivo Županović, turizmolog i univerzitetski profesor.

Finalni dan konferencije pod nazivom “Nova normalnost” predstavlja panel na kojem će se rezimirati sve prethodne diskusije i pokušati pružiti konkretniji odgovori na nimalo laka pitanja u ovim izazovnim vremenima. Ova završna večer okupit će Vesnu Bratić, ministricu prosvjete, nauke, kulture i sporta u Vladi Crne Gore, Maju Gojković, potpredsjednicu Vlade Srbije i ministarku kulture i informisanja kao i Milenu Dragičević-Šešić, Doru Ruždjak Podolski i Anu Vukotić.

Sve diskusije od 16. do 19. 7. će se održavati na Pjaci od kina, s početkom u 20 sati.

Moderatorica konferencije bit će novinarka Anka Radović, dok će panel Globalni osvrt moderirati Milica Nikolić, generalna sekretarka kancelarije UNESCO Crna Gora.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Općine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, ambasade Njemačke i Austrije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.