KotorArt Don Brankovi dani muzike partneri na još jednom europskom projektu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 22. ožujka 2023. - 9:17
Autor: 

KotorArt Don Brankovi dani muzike dobili su podršku Europske unije za još jedan projekt suradnje. Festival je partner na projektu Saradnja i napredak mladih muzičara Zapadnog Balkana (Western Balkans - Young Musicians’ Cooperation and Advancements), koji je podržan kroz program Europske unije za kulturu, Kreativna Europa, u ukupnom iznosu od 999.226 eura.

Nosilac projekta je belgijska organizacija ThinkYoung, a pored KotorArt Don Brankovih dana muzike partneri na projektu su i organizacija Artium Eudora (Kosovo*), Asocijacija za njegovanje i promociju glazbenih, likovnih i scenskih umjetnosti Artissimo (Bosna i Hercegovina), Udruženje Allegretto (Sjeverna Makedonija), BUNT - Beogradska umjetnička nova teritorija (Srbija), Asocijacija Kulturanova (Srbija), Omladinski simfonijski orkestar Istočne Bavarske (Njemačka), Dojče vele (Njemačka) i Međunarodno udruženje za umjetnost, obrazovanje i kulturnu razmjenu (Njemačka).

„Ovog ljeta, u Kotoru, bićemo svjedoci velike završnice jednog projekta, #synergy, čiji smo nosioci i početka novog četvorogodišnjeg projekta, u okviru kojeg smo partneri. Ponosni smo što smo partneri ovako ozbiljnih organizacija i institucija i što su naše ideje prepoznate i vrijednovane od strane EU. Mnogi mladi umjetnici su dobili i dobiće priliku da stvaraju, razmjenjuju iskustva i koncertiraju širom Evrope upravo zbog ovakvih projekata“– istakli su iz PR službe festivala.

Ciljevi projekta su poticanje suradnje, usavršavanje i povezivanje mladih glazbenika, kompozitora i organizacija koje se bave umjetničkom glazbom na Zapadnom Balkanu i diljem Europe. Projekt će tijekom četiri godine okupiti više od 400 mladih glazbenih  izvođača, kompozitora i mladih novinara iz zemalja Zapadnog Balkana, koji će zajedno boraviti na radionicama i master klasovima, pripremati koncertne programe i zajedno nastupati na koncertnim podijima  diljem Balkana i Zapadne Europe. Projektom je predviđena realizacija 8 radionica i master klasova za mlade glazbene  izvođače, objavljivanje dva otvorena poziva za kompozitore, 8 koncertnih turneja s preko 35 koncerata u zemljama sudionicama  projekta, kao i realizacija serije radionica i 3 radne turneje za mlade novinare sa Zapadnog Balkana.