KotorArt – prijave na natječaj za sudjelovanje u projektu WBCHIL

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 19. prosinca 2023. - 10:29
Autor: 

KotorArt poziva profesionalce iz oblasti kulturnog nasljeđa i kulturnih i kreativnih industrija da se prijave na natječaj  za sudjelovanje  u projektu WBCHIL

Projekt WBCHIL - Western Balkans Cultural Heritage Innovation Lab (Inovativna laboratorija u oblasti kulturnog nasljeđa Zapadnog Balkana), zajednička je inicijativa KotorArta i SHARE Fondacije iz Beograda. Cilj projekta je jačanje kapaciteta i unaprjeđenje djelovanja u oblasti kulturne baštine i kulturnih i kreativnih industrija na Zapadnom Balkanu, kroz aktivnosti usmjerene na razvoj vještina, uvezivanje, razmjenu znanja i iskustava i stjecanje profesionalnog iskustva. 

„Poziv je otvoren za organizacije (uključujući institucije kulture, nevladine organizacije, startape, preduzetnike itd.), istraživačke grupe, kreativne profesionalce i druge aktere sa područja Zapadnog Balkana, čije inicijative i projekti integrišu i aktivno povezuju kulturnu baštinu sa kulturnim i kreativnim industrijama.  Projekat sa kojim se konkuriše može obuhvatiti sve faze razvoja, od zamisli u inkubacionoj fazi, preko već pokrenutih inicijativa u njihovoj ranoj fazi, do projekata sa razvijenim proizvodima spremnim za širenje na nova tržišta. Dobrodošle su inicijative koje koriste inovativne metode za održivu upotrebu kulturnog nasljeđa i koje se temelje na principima održivog razvoja i korišćenju savremenih tehnologija, uzimajući u obzir potencijalne benefite za lokalnu zajednicu, korisnike i publiku“.

Tijekom 2024. godine u okviru aktivnosti WBCHIL-a odabrani profesionalci i profesionalni timovi koji djeluju u oblastima kulturnog nasljeđa, kulturnih i kreativnih industrija i kulturnog turizma sa Zapadnog Balkana imat će prilike da kroz mentorski program, panele, radionice, stručna predavanja, studijske posjete, suradnju, povezivanje i javne događaje unaprijede svoja znanja, razviju nove vještine i prošire profesionalno znanje.

Poziv je otvoren do 31. 12. , a više informacija o samom natječaju  i načinu prijave možete pronaći na sajtu www.kotor.art

„Projekat WBCHIL je podržan od strane British Council-a kroz grant šemu "Laboratorije za učenje u oblasti kulture i kreativnih industrija" kao dio projekta "Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan" (CC4WBs). CC4WBs je projekat finansiran od strane Evropske unije, a koji ima za cilj unaprijeđenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnih i kreativnih sektora radi postizanja povećanog društveno-ekonomskog uticaja“.

Međunarodni festival KotorArt održava se uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Općine  Kotor, podršku Europske unije, kao i podršku značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inozemstva.