Kraljevsko pozorište Zetski dom postalo član Evropske rute istorijskih teatara

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. svibnja 2014. - 11:15
Autor: 

Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja postalo je dio Europske rute povijesnih teatara (The european route of historic theatres), koja ima za cilj njegovanje kulturne baštine odabranih europskih kazališta nastalih između 1500. i 1900. godine.

Uključivanje Kraljevskog pozorišta Zetski dom u Evropsku rutu istorijskih pozorišta predstavlja strateški izuzetno važan potez i značajan korak ka očuvanju kulturno-istorijskog okruženja i aktivnom učešću u kreiranju budućnosti istorijskih pozorišta Evrope – navodi se u saopćenju Zetskog doma.

Na konferenciji organizacije povijesnih kazališta Europe, koja je pod nazivom „Priprema istorijskih pozorišta za budućnost" održana od 21. do 23. svibnja na Hvaru, Kraljevsko pozorište uvršteno je u Jadransku rutu kazališta, koja je dio Europske rute povijesnih kazališta.

- Umjetnost pozorišta, nakon završenih predstava, nastavlja da postoji kroz jedan stalni izraz ove umjetnosti, a to su pozorišne zgrade. Svaka nam govori nešto o vremenu kada je izgrađena, namjeri svojih graditelja, odnosu između publike i umjetnika, kao i o samoj arhitekturi koja predstavlja istinski značajan uvid u ono što jeste pozorište nekada bilo. Da bi doživjeli ovu jedinstvenu evropsku kulturnu baštinu, odabrana istorijska pozorišta iz Evrope su se povezala u jedinstvenu Evropsku rutu istorijskih teatara, podržanu od Evropske unije – navodi se u saopćenju Zetskog doma.

Europska ruta sastoji se od različitih djelova puta i tura (German route, Nordic route, Channel route, Italian route, Emperor route, Adriatic route, Italian route...), od kojih svaka kombinira oko 10 kazališta i nudi putovanje kroz kulturnu baštinu Europe u trajanju od tjedan dana.

Učešćem u Adriatik ruti, Kraljevsko pozorište Zetski dom sa Cetinja će postati i dio asocijacije istorijskih pozorišta Evrope „Perspective".

- Ova organizacija ima za cilj podsticanje i podržavanje konzervacije i restauracije istorijskih pozorišta, obezbjeđivanje kontinuirane razmjene između ovih pozorišta, iniciranje i podsticanje istraživanja, kao i upoznavanje javnosti sa ovim izuzetnim kulturnim evropskim nasljeđem. Članovi udruženja su pozorišta izgrađena između 1500. i 1900. godine – navodi se u saopćenju Zetskog doma.