Kultura sjećanja: Likovno stvaralaštvo Nastasje Tomanović

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 10. prosinca 2019. - 8:47
Autor: 

„Dan prošaran oblacima nad pučinom”

                                                            James Joyce

 

Beskrajno plavetnilo, nebesko i morsko, umirujući pogled, zvuk tišine i ton savršene jednostavnosti. Svakome tko svoje vrijeme provodi na moru ovaj opis zvuči kao jedan savršeni dan. Koračajući u kreativnu avanturu slikanja Nastasja Tomanović svoju inspiraciju pronalazi u moru i svemu što more pruža. Na kolektivnoj izložbi mladih tivatskih slikara,  koja je upriličena u JU Muzej i galerija Tivat organiziranoj  povodom „Novembarskih dana“, mlada tivatska slikarica se predstavila s tri rada. Na sva tri rada pronalazimo jedan glavni motiv-jedrenje.

Fokus njezinog kreativnog interesovanja jeste usmjeren prema jedrenju, i osjećaju slobode, dok kroz tišinu koju jedino remeti huk vjetra i valova plovi ka novoj spoznaji. Iako vrlo mlada, Nastasija želi da pokaže kako (vrlo lako) vlada različitim likovnim tehnikama te nas ne čudi što je za prvo predstavljanje izabrala široki dijapazon likovnih tehnika i time pokazala određeni nivo likovne zrelosti. Pored ulja na platnu većeg galerijskog formata, njezine jedrilice su odrađene grafičkim otiskom, i publika je imala priliku da pogleda i reljef jedrilice odrađen u gipsu. Na njezinim radovima sve odiše Meditranom; od palete kojom dominiraju različite nijanse plave boje, pa sve do motiva, koji je očigledan i svojstven našem području. Stabilna forma njenih radova posljedica je vizualnog opažanja, ali i autoričinog odnosa prema svom okruženju, prirodi i životu. Umjetničkim oblikovanjem ona prikazuje plemenite emocije koje gaji prema moru, koji je njen bijeg od stvarnosti, neka vrsta utopije i neiscrpne inspiracije. Natasja, baš kao i svaki čovjek, koji živi pored mora, ne može da se otrgne impresijama koje more svakodnevno ostavlja. Za one koji jedre, savršeni dan predstavlja dobar vjetar i povoljni valovi i baš jedan takav dan Nastasja je predstavila na svom radu “Jedrenje” kojim je pokazala izvanredno vladanje artističkim cjelinama.

Svjetlost i svježina boje, ali i krajnji oblik na njenim radovima ukazuju na posebnu radost, koju autorica posjeduje dok plovi dubinama  i visinama razigranog poteza njenog kista, koji ostavlja za sobom površine pastozno naslikane plavim bojama. Njene precizne kompozicije, odišu mediteranskim područjem, ali i čovjekovim lutanjima po moru, tražeći izlaz iz gustih i nerazmrsivih mreža u koje čovjek upadne uslijed trivijalnosti, monotonije i rutine. I zapravo plovljenje morem, autorici, kako i sama kaže, otvara nove vidike ne samo u životu već i u umjetnosti, koja je za nju dio najosobnijeg  i najdubljeg značenja.

Tematski se do sada bavila morem/jedrilicama, Nastasja je pokazala do sada vrlo uspješno idejno i tehničko rješenje svojih zamisli. Njeno likovno stvaralaštvo se nastavlja uzlaznom putanjom, dok Nastasja nastavlja da njeguje svoju različitost, umjetničku orijentaciju i opredjeljenje dok likovna publika očekuje samostalnu izložbu, gdje ćemo mati priliku da pogledamo njene radove u najrazličitijim stvaralačkim postupcima, ali s njenom omiljenom temom, slikajući mediteranskim bojama, poznate predjele kroz svoju likovnu viziju…

Tomanović Nastasja je rođena 2. 8. 1993. godine u Kotoru. Završila je  Srednju likovnu školu ,,Petar Lubarda“ na Cetinju 2012. godine. Diplomirala 2018. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek grafika u klasi profesora mr. Vesne Bošković. Živi i stvara u Tivtu.

 

Povjesničarka umjetnosti Marija Saičić