Luštica Bay: Predstavljeni „Tivatski slikari“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. rujna 2015. - 11:31
Autor: 

Monografija “Tivatski slikari” koju je pripremila i objavila NVO “Matica Boka” u suradnji s Općinom Tivat i uz potporu nekoliko sponzora među kojima je i Luštica Development, predstavljena je u novom turističkom centru Luštica Bay.

U nesvakidašnjem ambijentu novog grada na Jadranu koji se razvija u  zaljevu Trašte, priređeno je druženje sa slikarima u opuštenoj atmosferi, praćeno izložbom i koncertom mlade violončelistice Milene Petković.

O reprezentativnoj monografiji kao projektu “Matice Boke” govorili su članovi autorskog tima, predsjednik Željko Komnenović i profesor Neven Staničić, a u ime umjetnika zahvalnost je izrazio slikar Boris Dragojević.

“Monografija o tivatskim slikarima je epilog višemjesečnog napornog rada koji se itekako isplatio jer smo praktično dobili prvi zbornik tivatskog slikarstva i jedinstven prikaz razvoja tivatske slikarske scene i njenih protagonista u proteklih 40 godina. Mi smo posmatrali tivatsku likovnu scenu kao jedan zaseban fenomen. Pokušali smo da na jednom mjestu objedinimo sve o tivatskoj likovnoj sceni i nadamo se da smo u tome uspjeli. Pravi junaci ove priče su tivatski slikari. Naša ideja je bila da pravimo monografiju o onim slikarima koji prave tivatsku likovnu scenu i žive u Tivtu. Ponosni smo da je to djelo Tivta - tivatski autori, tivatsko znanje, tivatska pamet", rekao je Željko Komnenović, predsjednik NVO “Matica Boke” zahvalivši  Luštica Bay-u na podršci.

Neven Staničić je podsjetio da je Tivat vrlo specifičan grad kada su umjetnost i kultura u pitanju.

“Likovna scena Tivta je zaživjela poslednja u Tivtu, tek 1976. godine sa prvom izložbom Likovnog salona Tivat. Izlagalo je sedam umjetnika. Nakon toga 1983. osnovano je Likovno društvo koje je tradicionalno izlagalo 13. jula. Likovna scena u Tivtu je puno značila, a sada tivatski slikari mnogo više znače i Crnoj Gori", rekao je Neven Staničić

Boris Dragojević zahvalio je svima koji su podržali projekt.

“Jedna velika zahvalnost. Mi smo se do sad pojedinačno predstavljali, a evo nas sada zajedno, u monografiji i kulturnoj zaostavštini”, rekao je Dragojević.

Izuzetan poduhvat osmišljavanja svojevrsnog zbornika tivatskih slikara, luksuzna trojezična monografija na 260 strana donosi biografije, kritičke osvrte i reprodukcije tivatskih likovnih autora: Anta Peana, Miljenka Sindika, Ivana Kneževića, Ljubomira Popadića, Momčila Macanovića, Ivice Aranđusa, Borisa Dragojevića, Zorana Krute, Hane Mirkov, Borisa Papovića, Milice Rajčević, Andree Ivande Rocheaux, Vladimira Jovićevića, Tanje Matković, Dragana Peričića, Boža Prodanovića, Milanke Sredanović, Rade Ivanković, Vasa Stanjevića i Zorana Mujbegovića.