„Mapa najljepših umjetničkih fotografija“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 25. ožujka 2015. - 11:32
Autor: 

Sinoć je u  Galeriji ljetnikovca Buća  održana promocija brošure Dubrovačko-neretvanske županije i Boke kotorske pod nazivom „ Krajodrazi“.

Promocija brošure organizira  se kao dio projekta "Baština - pokretač razvoja", koji je realiziran  u okviru programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Crne Gore. Brošura, koja ima kako edukativni, tako i promotivni karakter, namijenjena je institucijama s prekograničnog područja u Crnoj Gori i Hrvatskoj, te građanima i turistima kako bi se informirali  o vrijednosti pejzaža i baštine u regiji, tj. na području Boke kotorske i Dubrovnika.

Na početku večeri nazočnima se obratila  arhitektica  konzervatorica  Aleksandra  Kapetanović, jedna  od osnivačica i voditeljica nevladine organizacije Expeditio rekavši da je“ cilj projekta  bio da se doprinese razvoju i valorizaciji izuzetnog kulturnog pejzaža na ovom prekograničnom prostoru“.

Arhitektica Marija  Nikoli iz Udruženja  „Napredak“ iz Gornje Lastve obratila se naglasivši: „ Danas je kulturni pejzaž ono što želimo sačuvati  integralno, kulturno... Ta baština i ona koja se nalazi u dubrovačkom kraju se nalazi i ova u Boki je iznimne ljepote. Živeći u takvoj ljepoti često je nismo ni svjesni koliko je lijepa i vrijedna. Ova knjižica je nastala iz želje da se progovori na jedan drugačiji način“ .

Marina Oreb, direktorica  Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanska županije, hrvatskog lidera na projektu "Baština- pokretač razvoja" emotivno je rekla da je  ,“projekt  završio, ali mi ga još živimo“. Izrazila je zahvalnost crnogorskim suradnicima i zadovoljstvo postignutim.

Na promociji su  govorili i   članovi uredničkog tima, koji su radili na pripremi materijala koji tematiziraju Boku kotorsku: konzervatorica  Jasminka Grgurević i novinar-publicist Mašo Čekić.

Konzervatorica Grgurević nadahnuto je rekla:  „Cilj nam je bio da se ovim izborom približimo  biću kraja, da uhvatimo njegovu atmosferu, zaustavimo događaje, da istaknemo ljude koji su ostavili svoj pečat i umjetnička djela tj. umjetničke činove, koji su obilježili pojedine periode, da ukažemo na karakter kraja i da ukažemo na činjenicu da prostor nije prazan naspram punog, zid naspram polja već da su zid i polje istovremeno i  otisak u nama“.

Mašo Čekić je rekao da je ovim projektom zaista fasciniran: “ Projekt me fascinirao od prvog susreta s njim, kao il ljudi koji su radili na njemu. Ovo nije brošura, ovo je mapa najljepših umjetničkih fotografija. Ovo je antologija lijepih misli, libar lijepih riječi, koje otvaraju i gvozdena vrata. Baština je temelj sadašnjice i kapara budućnosti. Prekrasno je što je Tivat uključen u ovaj međudržavni projekat“.

Također, publici su prezentirani  i kratki filmovi, koji  prezentiraju  sadržaj brošure, posebno za Boku, a posebno za šire područje Dubrovnika.