Mjesec jazza u Portu Montenegru

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 31. ožujka 2016. - 9:30
Autor: 

Važan segment dinamičnog travanjskog  kalendara za goste i rezidente Porta  Montenegra bit će i u ritmu jazza - šestu godinu zaredom Porto Montenegro se priključuje popularnoj manifestaciji  „Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori“  (Jazz Appreciation Month in Montenegro) JAM 2016., u organizaciji NVO Jazz Art iz Podgorice. U tivatskom nautičkom naselju bit će organizirane filmske projekcije s ovom tematikom, velika izložba JAM posteri na kojoj će biti predstavljeni vizualni identiteti kroz formu marketinškog materijala ove manifestacije još od 2002. godine, a za kraj mjeseca i veliki koncert Vasil Hadžimanov Benda i njujorškog saksofoniste Dejvida Bina.

Izložba postera 2002. -2016. , u produkciji Insituta Smirtson Nacionalnog muzeja američke povijesti  u Vošingtonu, svojevrsna je retrospektiva ove globalne manifestacije koja je ustanovljena još 2002. i  bit će postavljena u Zbirci pomorskog nasljeđa od 1. do 14. travnja. Službene postere JAM-a kreirali su mnogi američki vizualni umjetnici, koji u svojoj umjetnosti gaje poseban odnos prema jazzu, među kojima su: Keith Henry Brown, Joseph Holston, Frederick J. Brown, LeRoy Neiman, Al Hirschfeld, Peter Bodge i drugi. Tivatska publika će imati priliku da vidi godišnje plakate JAM-a, na kojima su neki od najvećih velikana ovog jazza: Dizzy Gillespie, Billie Holiday, Artie Shaw, Tito Puente, Duke Ellington, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Benny Goodman, Dave Brubeck, Mary Lou Williams, Frank Sinatra, Lionel Hampton, John Coltrane, Billy Strayhorn i Benny Carter.

Projekcija filmskog dokumentarca Keep On, Keepin` On (2014.), koji je pobrao sve pozitivne kritike publike zbog neobične životne istinite priče glazbene legende i profesora Clark Terry-a (89 god) i slijepog pijaniste Justin Kauflin-a (23. god) bit će prikazana 13. travnja u Jahting klubu Porta Montenegra (nekadašnji Dom vojske), s početkom u 20 sati. Na istom mjestu, u isto vrijeme, 20. travnja bit će prikazan film Whiplash (2014.), dobitnik tri Oskara, tri BAFTA nagrade i Zlatnog globusa, koji na specifičan način tretira temu akademske jazz glazbe.

Glazbeni repertoar JAM-a u Portu Montenegru obilježit će, na zadovoljstvo mnogih, koncert Vasil Hadžimanov Benda i njujorškog saksofoniste Davida Bina koji će tivatskoj publici premijerno predstaviti novi album Alive – koncert je zakazan za 28. travanj na platou podmornice Heroj u Portu Montenegru, s početkom u sati.  Dvojica glazbenika se znaju još iz studentskih dana, s  Glazbene akademije Berkli u Bostonu. David Bini je danas jedan od najistaknutijih jazz umjetnika srednje generacije; tijekom zajedničke turneje u Srbiji, 2014. i na Beogradskom jazz  festivalu, snimili su koncerte i suradnja je rezultirala albumom uživo Alive u izdanju njujorške izdavačke kuće Moonjune.