Monografija mr. Marije Mihaliček u Muzeju grada Perasta

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. studenog 2016. - 9:27
Autor: 

Monografija "Ostavština porodice Visković u Perastu" autorice mr. Marije Mihaliček bit će predstavljena u Muzeju grada Perasta u srijedu, 23. studenog, s početkom u 18 sati.

Na promociji će govoriti: prof. dr. Darko Antović, mr. Lucija Đurašković i direktor OJU „Muzeji" Kotor Andro Radulović.

„Ostavština porodice Visković u Perastu prati nastanak, sudbinu ostavštine, njeno kratkotrajno postojanje preko Memorijalnog muzeja obitelji Visković sedamdesetih godina dvadesetog vijeka i razdvajanje pokretnog inventara od palate poslije zemljotresa 1979. Godine. U namjeri da što obuhvatnije identifikuje sve aspekte vrijednosti (istorijske, umjetničke, kulturološke) ove baštine koju su stvarale generacije Viskovića, autorka donosi kataloški pregled prema sadržaju najvećih cjelina (zbirki ili kolekcija) kao i osvrt na posebne vrijednosti porodičnog arhiva i biblioteke”.


“Autorka podvlači potrebu prezentiranja primjera porodičnih ostavština u primorskim mjestima Perastu, Dobroti, Prčanju, i ukazuje na njihov značaj kao svjedočanstava pomorske tradicije, kulturološkog i civilizacijskog identiteta ovog prostora. Zato ona u prvi plan interesovanja ističe jedinstveno nasljeđe ostavštine Viskovića (nepokretne i pokretne baštine) i ukazuje na neophodnost njene rehabilitacije i muzeološke prezentacije in situ čime bi joj se vratila memorijalna namjena. Na ovaj način bi Perast dobio novi i originalni turistički proizvod, a takođe ostvarila bi se pozitivna slika o brizi i prezentaciji kulturne baštine" – stoji u najavi OJU "Muzeji" Kotor.