Najsuvremeniji centar za obuku pomoraca

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. listopada 2014. - 9:24
Autor: 

Na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru, 23 i 24. listopada odvijat će se dvodnevne aktivnosti u vezi s otvaranjem prvog zajedničkog crnogorsko-norveškog centra za obuku pomoraca. Ovaj projekt rezultat je suradnje između Univerziteta Crne Gore/Fakulteta za pomorstvo Kotor i Fakulteta za pomorske tehnologije i operacije sa Univerziteta iz Alesunda, Norveška.

U četvrtak, 23. listopada, s početkom u 16:30 sati, na Fakultetu za pomorstvo Kotor, zvanično će biti otvoren i pušten u rad Centar za obuku pomoraca, uz demonstraciju najsuvremenijih simulatora.

U okviru ovog Centra, pomorci i studenti Fakulteta imat će priliku da obavljaju specijalizovanu obuku iz off-shore operacija (aktivnosti vezane za snadbijevanje naftnih platformi), što će im obezbijediti veće znanje i konkurentnost iz ove oblasti, a samim tim i lakše zaposlenje i napredovanje u karijeri. Usluge ovog Centra će koristiti i pomorci diljem svijeta, a obuka će se obavljati od strane iskusnih norveških instruktora uz asistenciju crnogorskih. Izdavanje sertifikata vršit će se od strane norveških partnera. Zahvaljujući pomenutim ljudskim i tehničkim potencijalima, Fakultet za pomorstvo Kotor postat će jedinstvena institucija u regionu koja će nuditi ovu vrstu obuke. 

Drugog dana aktivnosti, u petak, 24. listopada, s početkom u 10:00 sati, u kotorskom hotelu Cattaro, bit će održana konferencija posvećena obrazovanju, obuci i ukrcaju pomoraca sa akcentom na off-shore operacije. Učešće na ovoj konferenciji uzet će eksperti iz ovih oblasti sa Univerziteta iz Alesunda, kao i brojni predstavnici norveških brodarskih kompanija.

Sve aktivnosti realiziraju se se u okviru projekta pod nazivom »Montenegro Sustainable Maritime Competence Development Initative (Inicijativa za održivi razvoj pomorskog sektora u Crnoj Gori)», koji se uspješno realizira između Univerziteta Crne Gore/Fakulteta za pomorstvo Kotor i Univerziteta iz Alesunda/Fakulteta za pomorske tehnologije i operacije iz Alesunda, Norveška. Projekt vrijedan 1.4 milijuna eura, započet je prije više od godinu dana, u okviru HERD programa (Higher Education, Research and Development) namijenjenog Zapadnom Balkanu, koji se financira od strane Vlade Kraljevine Norveške.