Natjecateljska predstava „Kralj Ibi“ u Portu Montenegru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 04. kolovoza 2018. - 9:13
Autor: 

U ponedjeljak 6.8., s početkom u 21 sat , na sceni Sinhro, u Portu Montenegru, bit će izvedena natjecateljska predstava “KRALJ IBI” u produkciji Festival Dev9t iz Beograda.

Rađena je po tekstu Alfreda Žarija, jednog od najzanimljivijih autora s početka XX. stoljeća, tvorca pata fizike, koji u sebi objedinjuje vodviljsko djelo sa skaradnim, razuzdanim humorom, istovremeno uspjevajući da jednim novim humorističkim postupkom pokaže surovu stranu ljudske prirode, što je bio značajan i prvi slučaj na svjetskoj pozornici i u umjetnosti uopće.

Glumci su smješteni unutar instalacije koju čine skulpture jednog od najtalentiranijih suvremenih umjetnika, Viktora Kissa, a atmosferu upotpunjuju filmovi Srđana Ćešića i Džonatana Ingliša, kao i kostimi Tijane Pavlov.Muziku je komponirao Nemanja Aćimović, koji publiku, svim ostalim elementima ovog novog čitanja čuvenog komada, uvodi u taj svijet novog, postapokaliptičnog Ibija.

Predstava je splet različitih vidova umjetnosti i nastala je spontano kao borbeni krik, jedini način da umjetnici iskažu stav u okruženju koje umjetnost tretira kao korov i pokušava da je uguši i suzbije na sve načine.

Autorski tim je pokrenuo i realizirao predstavu sa željom da potakne na razmišljanje o svakodnevnici, budućnosti, ratu, gladi, nemoći, manipulaciji, otimanju, samoživosti, narodu i borbi za opstanak.

 U predstavi igraju: Goran Jevtić, Mirjana Đurđević, Sonja Vukićević/Viktor Kiss, Katarina Jovanović, Dimitrije Stajić, Sava Stojanović, Saša Nićiforović, Nemanja Rafailović, Marko Milošević.