O srebrnoj oltarnoj pali u kotorskoj katedrali

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 19. svibnja 2016. - 9:58
Autor: 

Tema je ovoga Bokobrana srebrna oltarna pala koja se nalazi u katedrali svetoga Tripuna u Kotoru, a koju je istraživao istaknuti  stručnjak za umjetnost ranoga srednjeg vijeka i Bizanta profesor doktor Nikola Jakšić. On je, naime, o toj srebrnoj pali objavio 2013. godine izvorni znanstveni rad u znanstvenome časopisu Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru „Ars adriatica“. U emisiji se može poslušati do kojih je spoznaja došao  profesor Jakšić, po čemu je ta srebrna oltarna pala tako jedinstvena i što još sve otkriva u ovom znanstvenom radu.

Između ostaloga, zanimljiva je kronološka i stilska slojevitost, pa time i različiti majstori koji iskucavaju pojedine reljefe što je sve vrlo temeljito objašnjeno i potkrijepljeno kvalitetnim reprodukcijama koje je napravio Stevan Kordić.

Valja naglasiti da je ova srebrna pala iz 15. stoljeća iznimna u južnoj Dalmaciji i samim time što je sačuvana, a Nikola Jakšić napominje kako nam „nije poznat njen izvorni izgled jer je u drugom desetljeću 17. stoljeća bila 'redizajnirana'“. Jakšić detaljnije analizira srebrnu palu i predlaže rekonstrukciju njezina izvornog izgleda. Na najgornjem dijelu pale – atici  prikazan je Deisis, dok su u tri horizontalna i podjednako visoka niza iskucane svetačke figure unutar gotički trilobnih arkada (uglavnom apostoli) – ukupno sedamnaest; šest u donjem, šest u srednjem i pet u gornjem redu, jer je središnja figura svetoga Tripuna zauzela širi prostor.

Zanimljiva je figura svetoga Tripuna  unutar središnje arkade istaknutije i šire od drugih. Sveti Tripun na dlanu desne ruke drži model grada Kotora. Unutar grada prikazani su krovovi kuća, a najistaknutija građevina na prizoru modela Kotora, romanička je katedrala svetoga Tripuna. Prikazano je pročelje katedrale, s dvama visokim zvonicima između kojih je trijem u prizemlju. Na prikazu katedrale dominira kupola na visokome tamburu. Upravo taj prikaz katedrale s kupolom na visokome tamburu vrijedan je dokument o postojanju i izgledu projekta u 14. stoljeću.

Naime, poznato je da je veliki potres 1667. godine koji je pogodio Kotor vrlo oštetio katedralu svetoga Tripuna u Kotoru, a prilikom njezine obnove nastojalo se katedrali vratiti raniji izgled, poput zvonika. Međutim, kupola koja je srušena u tom potresu nije obnovljena. 

Detaljnije slušajte u audiozapisu emisije, a o temeljitoj analizi pale čitajte u izvornome znanstvenom radu Nikole Jakšića: „Srebrna oltarna pala u Kotoru“ koja je popraćena izvrsnim reprodukcijama.

Audio: 
Bokobran 19.5.2016.