O znamenitom Viskoviću u Muzeju grada Perasta

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 17. rujna 2019. - 9:03
Autor: 

„Konte Luiđi Paolo Marija Visković (1828. -1891.), znameniti pomorski kapetan, konzul i rodoljub” – naziv je dokumentarne izložbe,  autorice  Jelene Čečur,  koja je sinoć otvorena u Muzeju grada Perasta.

Direktorica  OJU „Muzeji“  Kotor mr. Slađana Mijanović istakla je  kako  je izložba dokumentarnog karaktera i kako se upravo ovom izložbom prezentira jedna znamenita ličnost peraške prošlosti te da smatra da izložbe ovoga tipa predstavljaju najbolji način otkrivanja i prezentiranja  kulturnog nasljeđa. Također, izrazila je zahvalnost autorici izložbe  i nadu da će kroz istraživački rad i  dalje oživljavati prošlost i život naših malih, a kulturno bogatih gradova.

Jelena Čečur, muzejska dokumentaristica i autorica izložbe je naglasila kako je ovoj izložbi prethodilo višemjesečno istraživanje arhivskog fonda PAV (Peraški arhiv Viskovića) u Muzeju grada Perasta o životu i djelu znamenitog Viskovića. Autorica nam je približila čuvenog Peraštanina , njegovo diplomatsko djelovanje, kao i utjecaj  u europskim kulturnim krugovima. Visković je tijekom života odlikovan brojnim ordenima tijekom svoje diplomatske karijere.

„Vrhunac karijere  dostigao je imenovanjem za generalnog konzula u Solunu, a nesumnjivo da bi njegova karijera bila i uspješnija. Na osnovu brojnih pisanih dokumenata, koje baštini naš Muzej, saznajemo o uključenosti u društveni i javni život na crnomorskom dijelu Istočne Evrope, oblasti na kojoj je proveo veći dio svoje konzularne karijere. Kroz ličnu prepisku među članovima porodice saznajemo i da je bio predmet pažnje brojnih članaka dnevne štampe toga doba, a koji svjedoče o mjeri poštovanja koje je Luiđi uživao ne samo kod austrijskih vlasti, već i u javnom mnijenju i građanstvu. Izložba je koncipirana tematski, prije svega izložene su arhivalije o imenovanju Luiđija na brojne konzularne funkcije, potom diplome i odlikovanja, koja su Luiđiju uručile brojne evropske i svjetske sile. U didaktičkom dijelu izložbe na panoima izvučena je srž istraživanja kako bi što bolje mogli da  razumijete samu izložbu, a potom su izloženi muzejski predmeti iz zaostavštine Luiđija Viskovića. O njegovoj ljubavi prema Perastu i slavnoj prošlosti dovoljno je zaključiti  sljedećim Luiđijevim riječima: “Najljepše od svih mojih zanimanja jeste istraživanje o dragim rodoljubivim  sjećanjima. Živim za njih, zajedno sa onim slavnima, koji su znali da cijene i poštuju“ – rekla je Čečur u svom izlaganju.

Izložbu je otvorila povjesničarka umjetnosti  Marija Mihaliček, koja je  dugi niz godina tijekom svoga rada proučavala upravo Viskoviće.

„Želim ovom prilikom podsjetiti da je pokretna ostavština Viskovića do danas najkompletnije očuvano porodično nasljeđe , stvarano u drugom vremenskom razdoblju od XVI do polovine XX vijeka. I ova izložba potvrđuje vještinu opstajanja u različitim istorijskim  prilikama i stizanja do prestižnog ugleda u službi raznih vlada, koje su se smjenjivale u Boki. Bili su istaknuti pomorci pod raznim zastavama, bavili su se uspješnom diplomatijom, sticali povjerenje i priznanja prije svega svojom predanošću službi vještinom i požrtvovanjem. Viskovići su ostavili mnoge potvrde o pripadanju civilizovanom svijetu Evrope, ali i sudbinskoj vezanosti za zavičaj i svoje porijeklo. Prostorne mogućnosti kompleksa Visković su velike i ono što decenijama zagovaram je vraćanje kompletne ostavštine  zajednoo sa arhivom i bibliotekom tamo gdje pripada. Realizirati , konačno, taj četiri decenije planirani poduhvat bila bi potvrda prepoznavanja vrijednosti,  koje neće potisnuti, ali će umanjiti pogubni osjećaj efemernog, prolaznog , koji mnogi žele Perast da nametnu Perast sa svojim duhom, kamenim zdanjima i pokretnim blagom u koga spada i arhivska građa treba zaštitu Kotora i Crne Gore da bi se afirmacijom pravih vrijednosti opirao idejama, koje ga svode na puki turističko – ugostiteljski proizvod“ – istakla je povjesničarka Mihaliček.

Bila je ovo još jedna lijepa prigoda za povratak u prošlost i oživljavanje svega što moramo čuvati, cijeniti i ponositi se.