Obilježavanje 700. godišnjice smrti Dantea

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 26. srpnja 2021. - 10:13
Autor: 

KotorArt Don Brankovi dani muzike organiziraju multidisciplinarnu večer pod nazivom Omaž Danteu, u okviru obilježavanja godišnjice smrti velikog talijanskog pjesnika, mislioca i vizionara, Dante Alighijerija. KotorArt će ovu godišnjicu obilježiti pod sloganom Dante 700 i to s  dva događaja – Omaž Danteu autora Antuna Sbutege, u utorak, 27. 7., ispred prčanjskog Bogorodičinog hrama s početkom u 22h, kao i  izložbu Dimitrije i Dante poznatog umjetnika Dimitrija Popovića, 5. 8.,  u Kotoru.

Partneri programa u Prčanju su Veleposlanstvo Republike Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu u Beogradu, a prisutnoj publici, prije samog početka ovog programa, obratit će se veleposlanik, Nj.E. Luca Zelioli, kao i Ratimir Martinović, direktor festivala.

Autor, scenarist i reditelj ovog događaja je Antun Sbutega, video montažu je pripremio Stevan Kordić, a sudionici programa su i Sara Lakičević, narator,  recitatori Dolores Fabian i Joško Katelan, kao i mladi umjetnici, sopranistica Antonia Vučinović i gitarist Vuk Sandić.

 „Omaž Danteu je multimedijalni prikaz posvećen Danteu Aligijeriju iz vizure admirala Bokeljske mornarice dr Antuna Sbutege, čiji je cilj da povodom 700 godina od njegove smrti preplete istorijske i lične niti, ali i da ukaže ugrađenost velikog djela i u ovaj prostor i sudbine. Omaž se odvija na platou ispred monumentalne Bogorodičine ckrve na Prčanju, upravo  na kom se nalazi bista kotorskog biskupa Frana Uccellinija Tice, koji je 1910. godine postao prvi autor kompletnog prevoda Danteovog remek-djela Božanstvena komedija na srpsko-hrvatski jezik. Kombinacija naracije, stihova, muzičkih numera i video-zapisa će dati jedan autentičan pogled sa današnjeg Prčanja na  Danteovo svevremeno djelo . Muzički dio programa obuhvata djela Baha, Pučinija i Modunje".

 Detalji svih programa i sudionika se mogu naći na službenom sajtu festivala, www.kotorart.me a ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obvezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h). Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa. Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Općine Kotor, uz podršku EU Kreativne Europe, kao i sponzora: Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, veleposlanstava Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.