Obilježavanje „Noći muzeja“ u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 12. svibnja 2016. - 9:39
Autor: 

Obilježavanje „Noći muzeja“  održat će se u kompleksu Buća  Luković 14. svibnja, s početkom u 20 sati i 30 minuta.

Povodom Noći muzeja u srednjovjekovnom kompleksu Buća  Luković bit će otvorene izložbe sljedećeg sadržaja:

,,Tragovima sjećanja” čiji su autori : Dušica Kovačević, dipl.kulturolog, konzervator savjetnik i Dragana Lalošević, etnolog. Ideja organiziranja tematske izložbe “Tragovima prošlosti“ ima za cilj prezentaciju i  popularizaciju kulturnog dobra Buća Luković, kao i uvid u način života i kulturu življenja u prošlosti.  Izložba, kao i prikupljanje materijala predstavljaju  dobru osnovu za formiranje stalne postavke za koju je Tivat uskraćen.

Izložba je postavljena na dva nivoa u ekonomskoj zgradi. U prizemlju je prezentirano maslinarstvo i vinogradarstvo, a na katu  je smješten salon i drugi materijal karakterističan za način življenja u ljetnikovcima.

,,Eneolit i bronzano doba Crne Gore – Prvi Balkanski vladari”, čiji su autori: mr. Predrag Lutovac; mr. Lidija Ljesar, konzervatorica savjetnica;  Dušica Kovačević, konzervatorica  savjetnica i mr. Magdalena Radunović,  konzervatorica  savjetnica.

Izložba je postavljena u Kuli na četiri nivoa. ,,Prelaz iz neolita u metalno doba predstavlja epohu bakarnog doba (eneolit), koje, zbog izvanrednog načina ukopavanja, rituala pogreba i sadržaja grobnih priloga, predstavlja početak aristokratskog sloja, a nerijetko nazivanim i početkom vladara na ovim prostorima, pa stoga i težnja autora izložbe da nazivom "Eneolit i bronzano doba Crne Gore - Prvi Balkanski vladari", apostrofiraju ovaj kulturološki i civilizacijski društveni preokret.”

U kapelici svetog Mihovila  vas očekuje postavka pod nazivom: ,,Sakralna baština Tivta”, autorice  Dušice Kovačević, dipl. kulturolog, konzervatorica savjetnica  i Radmila Adžić , povjesničarka umjetnosti.

Izložba je postavljena na panoima i daje uvid u raznovrsnost graditeljstva ovoga prostora , njihovo arhitektonsko rješenje, umjetnički izraz i dispozicije na kojima su podignute.

125 godina od početka „Muzike” u Tivtu Anton Žeželjić  ORKESTAR (1891.) otvorit će Neven Staničić.

U sklopu manifestacije „Noć muzeja” koncert će održati bosansko - hercegovački world music band „Divanhana“.

Divanhana izvodi tradicionalnu glazbu u novim aranžmanima koji su nastali uz utjecaj jazz, pop i klasične glazbe  20. st. Namjera benda je njegovanje i prezentiranje ne samo urbane tradicionalne glazbe Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne glazbe zemalja Balkana, s posebnim i pažljivim osvrtom na sevdalinku.