Objavljena knjiga ”Nobilitet Bara u sto biografskih zapisa” dr. Sava Markovića

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 09. veljače 2024. - 14:31
Autor: 

U izdanju NIP „Gospa od Škrpjela“ iz Perasta izašla je nova knjiga doktora humanističkih i pravnih nauka Sava Markovića iz Bara ” Nobilitet Bara u sto biografskih zapisa”.

Na 925 strana ovog kapitalnog djela rasvjetljavaju se biografije sto pripadnika višeg društvenog staleža u Baru iz vremena srednjeg i novog vijeka.

Knjigu su recenzirale akademkinja HAZU Nella Lonza i dr sc. Maja Katušić, naučna saradnica na Hrvatskom institutu za povijest.

-Posebna odlika ove knjige je sintetički pregled barskog društva u dugom trajanju, prikazom znamenitih Barana i Baranki kroz čije se životne sudbine, u spoju istoriografske metode i biografistike, ogleda živopisna i kompleksna zbilja Jadrana i Mediterana-navodi, između ostalog, Katušić o Markovićevoj knjizi.

Akademkinja Lonza ističe:

-Za drevni Bar može se reći da je dvostruko stradao: ne samo da je bila teško uništena njegova kamena ljepota, već je nestalo mnogo štošta što je govorilo o njegovim nekadašnjim stanovnicima.

Propast većine izvornih dokumenata – oporuka, ugovora, kaznenih spisa i obilja druge građe – teško je uzdrmala kolektivno pamćenje, grad razrušena lika gotovo da je zanijemio.

Glasovi koje danas možemo osluškivati zahvaljujući knjizi dr. Markovića dobrim dijelom odjekuju iz bliže i dalje okoline u koju su Barani zalazili ili onamo doseljavali, ne režući nikada posve pupkovinu s voljenim zavičajem.

Međutim, dokumenti nisu zrcalo u kojemu bi se cjelovito odrazio nekadašnji Bar, nego ogledalca u kaleidoskopu, u kojemu šaroliku i bogatu sliku barske prošlosti tvori niz blistavih sitnih zrnaca pribranih i posloženih velikom autorovom umješnošću i ustrajnošću.

Ta je bujna prošlost u autoru ove knjige našla idealnog istraživača, upućenog tumača i vještog pripovjedača-.

Knjiga “Nobilitet Bara u sto biografskih zapisa” je 80. izdanje renomirane izdavačke kuće iz Perasta koju, tematizovanjem, ponovnim iščitavanjem i objelodanjivanjem komponenti zaboravljene prošlosti, uspješno vodi i predstavlja don Srećko Majić.

Izvor: feral.bar