„Od Boke kotorske do Krka: Ivan Volarić Piturić“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 04. listopada 2019. - 10:19
Autor: 

U znak obilježavanja 448. godišnjice Lepantske bitke (1571.) jednog od najznačajnijih događaja u povijesti pomorstva Mediterana, u kojoj su sudjelovale kotorska galija Sveti Tripun i krčka galija Uskrsli Krist, JU Pomorski muzej Crne Gore Kotor u suradnji s Centrom za kulturu grada Krka organizira izložbu „Od Boke kotorske do Krka: Ivan Volarić Piturić“.

Izložba, čiji su autori Radojka Abramović, mr. Marija Mihaliček i Zorica Čubrović, će biti otvorena u nedjelju, 6. 10.,  u Galeriji Decumanus u gradu Krku, s početkom u 18 sati. Izložba je zajednički projekt dvije institucije JU Pomorskog muzeja Crne Gore i Centra za kulturu grada Krka kojom će i ove godine biti predstavljen opus radova Ivana Volarića Piturića s prostora Boke kotorske u kojoj je ostavio svoju bogatu slikarsku zaostavštinu. Ivan Volarić Piturić slikao je portrete za ugledne naručitelje, kao i sakralna djela, ikone, dekorativne medaljone i ikonostase po crkvama Boke.

Centar za kulturu grada Krka 2018. godine je kotorskoj publici u Galeriji solidarnosti predstavio izložbu prvog dijela radova Ivana Volarića Piturića, s područja Krka i Dubrovnika pod nazivom: „Od Krka do Kotora: Ivan Volarić Piturić“.

Istim povodom, 7.10., u 11:00h predstavnici JU Pomorskog muzeja Crne Gore, Bokeljske mornarice Kotor i Hrvatskog građanskog društva položit će vijenac na spomen ploči u Kotoru poginulim sudionicima Lepantske bitke 1571. godine s galije Sv. Tripuna.