Odluke o nagradama – Purgatorije 2019.

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 30. kolovoza 2019. - 8:07
Autor: 

U cijelosti vam prenosimo priopćenje CZK Tivat o odlukama za ovogodišnje PURGATORIJE.

„Odluke o nagradama donosi žiri u sastavu: Ivica Kunčević – predsjednik žirija, Dubravka Drakić – članica, Stevan Koprivica – član.

NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU na četrnaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2019. godine, jednoglasno dodjeljuje se predstavi „ZAŠTO JE POLUDEO GOSPODIN R?“, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda,Srbija

Obrazloženje:

Koristeći djelo Rajnera Fasbindera kao povod, autori i ansambl su  napravili   predstavu čudesnih značenjskih i  poetičkih vertikala, duhovitu ali i nadasve gorku posvetu gubitništvu takozvanog „malog čovjeka“, onog sličnog nama, djelo koje kod gledalaca postiže katarzu u pravom značenju tog  aristotelovskog pojma koji označava suštinu pozorišta.

NAGRADA ZA NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE na četrnaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2019. godine, jednoglasno se dodjeljuje se glumcu: BORISU ISAKOVIĆU,  za ulogu Gospodina R u pozorišnoj predstavi Zašto je poludeo gospodin R?,  u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda,Srbija

Obrazloženje:

Nagradu za najboljeg glumca dodijeli Borisu Isakoviću za  ulogu Gospodina R  u predstavi „ Zašto je poludeo gospodin R“. Boris Isaković ,  sa lakoćom iza koje stoji  bezgranični talenat i potpuna posvećenost umijeću glume, tumači Gospodina R tako što prolazi kroz  različite žanrove i vrste pozorišnog izraza objedinjavajući ih u bolni portret pojedinca razorenog društvom u kojem svi mi živimo i sa kojim imamo potpunu identifikaciju. 

NAGRADA ZA GLUMAČKU BRAVURU na četrnaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2019. godine, dodjeljuje se jednoglasno glumici: NENADU JEZDIĆU, za ulogu Gazda Marka  u pozorišnoj predstavi Nečista krv u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda, Srbija

Obrazloženje:

 Nenad Jezdić  načinio je savršeni  amlagam od autentičnog Stankovićevog lika i savremenog ruralnog skorijevića  igrajući cijelim sobom ponekad neizrecive  unutrašnje lomove . Jezdić nalazi briljantna riješenja u interpetaciji u kojoj to neizečeno nadgradjuje  sugestivnim i ekspresivnim  fizičkim pokretom  u kome slutimo svu uzburkanost  duše junaka koga tumači.

SPECIJALNA NAGRADA za umjetničko dostignuće na četrnaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2019. godine jednoglasno se dodjeljuje: BOBU JELIČIĆU za režiju pozorišne predstave Zašto je poludeo gospodin R?, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda,Srbija

Obrazloženje:

Bobo Jeličić rediteljskim promišljanjem pokazuje šta sve može ppara pozorište, ostajući pri tome u koordinatama čitljivog I  gledaocu interesantnog tatarskog čina. Jeličić objedinjuje duhovitost, bol, politiku, šarm I tragiku tako što se potpuno , do najminucioznijeg detalja, posvećuje radu sa glumcima, a scenski pparat svodi na minimalni ali efektni znak. Rezultat  Jeličićevog rediteljskog rukopisa je predstava koja pripada totalnom pozorištu kakvo rijetko vidjamo  na našim scenama.

 Na osnovu Odluke o ustanovljenju  pozorišne nagrade  „Ivana Tomičić“ direktor Centra za kulturu Tivat g-din Neven Staničić donosi:

O D L U K U : O dodjeli nagrade za 2019.g. OMAR BAJRAMSPAHIĆ, glumac, za izuzetan doprinos u razvoju pozorišnog izraza“.