Održan 18. Božićni koncert u Baru

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 24. prosinca 2017. - 9:09
Autor: 

U petak, 22. prosinca 2017. godine u 19 sati u konkatedrali sv. Petra u Baru, održan je osamnaesti Božićni koncert kojim je ova lijepa kulturno - vjerska manifestacija doživjela svoje "punoljetstvo". Pod pokroviteljstvom Općine Bar i uz potporu Nadbiskupskog ordinarijata u Baru, organizatori ovogodišnjeg koncerta su tri domicilne nevladine udruge iz Bara: Hrvatsko kulturno društvo "Sveti Jeronim" te Udruge "Šestani" i "Zupci production". Osim već navedenih institucija, koncert su značajno pomogli Hrvatsko nacionalno vijeće, Hrvatska građanska inicijativa te Hrvatsko građansko društvo Crne Gore. Još jedna specifičnost ovogodišnjeg događaja je da se po prvi puta Koncert organizirao ispred glavnog oltara novootvorene Konkatedrale. Unatoč stanovitim problemima sa akustikom objekta, te iznimnom hladnoćom koja je ove večeri vladala, kako vani, tako i unutar same crkve, bila je ovo prekrasna večer u kojoj su uživali svi nazočni. Između ostalih, tu su bili msgr. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup barski, dr. Zoran Srzentić, gradonačelnik Bara, g. Dušan Raičević, potpredsjednik Općine Bar, g. Radomir Novaković, predsjednik Skupštine Općine Bar, svećenici i časne sestre Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije, uvaženi predstavnici Pravoslavne crkve, Islamske i Židovske vjerske zajednice, predstavnici medija, nevladinog sektora, katolički vjernici, ali i brojni građani Bara i susjednih gradova i mjesta, različitih vjera, nacija, jezika, dobi, opredjeljenja.

Da ova adventska večer bude nezaboravna, potrudili su se sjajni ovogodišnji sudionici Božićnog koncerta, a to je Crkveni pjevački zbor "Sveti Matej" iz Dobrote, kojim, uz duhovnu i glazbenu potporu don Ante Dragobratovića, ravna prof. Silva Milošević uz korepetitorstvo prof. Ane Mihaljević. Kao gost večeri nastupila je sjajna sopranistica iz Bara Bojana Pejanović, profesorica u Muzičkoj školi u Budvi. Bez pretjerivanja, možemo reći da su ove tri prekrasne dame i vrhunske umjetnice, dakako uz pomoć svih ostalih članova Zbora, "muški" iznijele prekrasni, no zahtjevni program ovogodišnjeg Božićnog koncerta, koji je, kako smo već rekli, bio bremenit dodatnim izazovima.

Kao i uvijek, program je bio međunarodnog karaktera. Osim hrvatskog, pjevalo se i na latinskom, talijanskom, engleskom, španjolskom i katalonskom jeziku. Crkveni pjevački zbor "Sveti Matej" je po treći puta za proteklih 18 godina nastupio pred barskom publikom i ponovno ih oduševio. Gromoglasni pljesak i ovacije zaslužila je i naša mlada sugrađanka sopranistica Bojana Pejanović koja je vrhunskom izvedbom iznimno zahtjevnih skladbi pokazala što znači vanserijski talent i Božji dar glasa, iza kojeg neprijeporno stoji i ogroman rad. Svaka skladba bila je neponovljiv doživljaj, a koncert je, tradicionalno završen nezvaničnom božićnom "himnom" ("U se vrijeme godišta") koju su na nogama skupa sa Zborom gromko i veselo otpjevali svi nazočni u Konkatedrali. Program je, kao i svih prethodnih godina, profesionalno i šarmantno vodila Vesna Marković. Nakon koncerta, u kripti konkatedrale pripravljen je prigodni domjenak za goste i domaće koji su izvrsno pripremili Caffe bar "Pascucci" iz Bara, te skupina naših vjernica koje na ovaj način pridonose opstojnosti ove prekrasne glazbene manifestacije. Ovaj koncert je vjernicima i građanima Bara bio doista prekrasan uvod u blagdansko ozračje koje će potarajati sve do polovice siječnja 2018. godine.