OJU "Muzeji" Kotor dodijeljena nagrada za najbolji muzej u 2021. godini

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 01. ožujka 2022. - 7:10
Autor: 

Općinska javna ustanova “Muzeji” Kotor dobitnik je Nagrade za muzej godine za 2021. godinu, koju je u ime Muzejskog društva Crne Gore, pokretača ovog priznanja, dodijelio njen predsjednik Dragan Radović.

Radović je istakao kako je OJU “Muzeji” Kotor primjer najboljeg načina prilagođavanja novonastaloj situaciji s pandemijom koronavirusa, a sve u skladu sa muzejskom strukom.

“Spoj stručnosti, iskustva, entuzijazma, uspješnog upravljanja, dobre namjere, spremnosti za saradnju i želje da se doprinese poboljšanju očuvanja i prezentacije pokretne kulturne baštine prepoznali smo u našim današnjim lauretima. Virtuelna prezentacija kulturne baštine Boke predstavljena preko različitih online medija u kombinaciji sa tradicionalnim muzejskim aktivnostima, učinili su da posjetioci zainteresovani za upoznavanje  kulturne baštine ovog prostora ni jednog trenutka ne budu uskraćeni za informacije i doživljaj neponovljive ljepote artefakata sa prostora Boke. Posebno treba izdvojiti i naglasiti rad i uključivanje najmlađe publike kroz organizovanje radionica za djecu na kojima su imali priliku da se upoznaju sa kulturnom baštinom, ali i da iskažu svoju kreativnost uz pomoć stručnjaka, kolega iz kotorskih muzeja”, kazao je Radović. 

VD direktorica  OJU “Muzeji” Kotor dr. um. Dušica Ivetić, uz zahvalnost Muzejskom društvu Crne Gore na nagradi, kazala je da ustanova danas slavi rođendan Muzeja grada Perasta, što priznanje čini još većim.

“U narednom periodu planiramo da opravdamo ovu nagradu kroz niz projekata koji će se baviti zaštitom kulturne baštine i promocijom muzejske djelatnosti. Zahvaljujem Sekretarijatu za kulturu, sport i društvene djelatnosti koje nas svakodnevno podržava i omogućava nam da naše projekte realizujemo na način da budu prepoznati na nivou Crne Gore. Takođe zahvaljujem svojim glavnim saradnicama  Jeleni Vukasović i mr. Mirjani Vukasović koje su u svakom projektu bile administrativna i logistička podrška i omogućile da se svi ovi projekti do kraja realizuju”, naglasila je Ivetić. 

 Nagradu za izložbu godine dobio je Zavičajni muzej Pljevlja za izložbu “Putevima Homo sapiensa”. Nagradu je primila direktorica Dejana Drobnjak. 

“Uprkos svim navedenim ograničenjima koje je nametnuo period pandemije koronavirusa, kolege iz Zavičajnog muzeja iz Pljevalja su uspjele da kroz izložbu Putevima Homo sapijensa predstave evolutivnu nit prikazanu kroz eksponate koji sadržajno dokumentuju prisustvo i raznolikost pleistocenske flore i faune i osobenosti životnih stilova od srednjeg paleolita do antičkog doba. To je kompleksna priča o razvoju čovjeka ispričana u atraktivnom ambijentu, prožetom autentičnim ilustracijama i pratećim sadržajima”, zaključio je Radović. 

 Žiri za dodjelu nagrada činili su Draginja Radonjić iz Zavičajnog muzeja Bar, Božidar Đondović iz “Muzeja i galerija Podgorice” i Goran Pajović iz Narodnog muzeja sa Cetinja.

Dodjeli priznanja prisustvovala je predsjednica Skupštine općine Kotor Maja Mršulja, potpredsjednici Općine  Kotor Nebojša Ševaljević i Siniša Kovačević te savjetnik predsjednika Općine Kotor Ognjen Vukasović.