Okrugli stol na temu „Uloga pozorišta za djecu i mlade u kulturnom životu države i procesu odgoja mladih generacija“

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 07. srpnja 2015. - 9:35
Autor: 

U okviru teorijskog programa XXIII.  KotorArt  Kotorskog festivala pozorišta za djecu u ponedeljak 6. srpnja u Kulturnom centru Nikola Đurković održan je Okrugli stol na temu  „Uloga pozorišta za djecu i mlade u kulturnom životu države i procesu odgoja mladih generacija“.

Na Okruglom stolu, koji je koncipiran kao svojevrsni radni sastanak, sudjelovali su Petar Pejaković (Kotorski festival pozorišta za djecu), Ivana Mrvaljević (Gradsko pozorište Podgorica), Maja Mrđenović (ASSITEJ Crna Gora), Katarina Krek (NVO Teatar mladih), Davor Dragojević (Međunarodni festival lutkarstva Podgorica), Dejan Đonović (Gradsko pozorište Podgorica), Mirko Radonjić (pozorišni reditelj) i Gorčin Stojanović (Jugoslovensko dramsko pozorište).

S obzirom na to da se fokus ovogodišnjeg Festivala nalazi na Crnogorskom pozorištu za djecu i mlade, vrednovanju njegovih dostignuća i razmatranju mogućnosti daljeg razvoja. Osnovni cilj Okruglog stola bilo je iniciranje praktičnih koraka koji vode k sistemskom uređenju izuzetno bitnog međuresornog područja u kojem se preklapaju kulturna i obrazovna politika, a u kojem je situirano i kazalište namijenjeno mladim generacijama.

Akteri razgovora usuglasili su se da usprkos svom trenutno marginaliziranom položaju u Crnoj Gori, kazalište za djecu i mlade ima ogromne potencijale kao važan umjetnički, ali i društveni projekt, kojim je moguće direktno uticati na razvoj sistema vrijednosti mladih generacija. Ovo potencijale moguće je aktivirati jedino kroz uspostavljanje neophodnih kanala direktne komunikacije između aktera kazališta  za djecu i mlade u Crnoj Gori i Ministarstava kulture i prosvjete, o aktualnim temama i problemima, kao i načinima za njihovo prevazilaženje.

Na sastanku je bilo riječi o uspješnim modelima iz Europe i regije  koji se tiču međuresorne suradnje resora kulture i prosvjete, kada je kultura i kulturna politika za djecu i mlade u pitanju, a koji mogu i treba da se prenesu i u Crnu Goru. Predstavljen je i hrvatski projekt „Ruksak (pun) kulture“. Riječ je o programu koji je od 2013. godine dio kulturne politike hrvatske Vlade za vrtiće, osnovne i srednje škole, koji zajednički sprovode Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na nacionalnom i lokalnom nivou.

Akteri Crnogorskog pozorišta za djecu i mlade usuglasili su se da je u Crnoj Gori neophodno izvršiti reviziju odnosa kazališta za djecu i mlade i obrazovnog sistema, odnosno redefinirati ulogu kazališta u procesu odgoja i obrazovanja. Potrebno je učiniti inicijalne korake k institucionalnim oblicima suradnje područja kulture i obrazovanja, te ka zakonskim i strateškim rješenjima za uređenje ovog izuzetno bitnog međuresornog područja.

Između ostalog, sudionici radnog sastanka  usuglasili su se da bi nacionalno kazalište za djecu i mlade u Kotoru, čije su blisko osnivanje na otvaranju festivala najavili predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i predsjednik Općine Kotor Aleksandar Stjepčević, moglo i trebalo da preuzme i ulogu sjedišta svojevrsne radne grupe za koordinaciju suradnje resora kulture i prosvjete, i iniciranje različitih programa i akcija na tom planu.

Pozivu da sudjeluju nisu bili u mogućnosti da se odazovu ministar kulture Pavle Goranović i ministar prosvjete Predrag Bošković. Stoga, strukovni akteri kazališta za djecu i mlade usuglasili su se da iznošenjem konkretnih prijedloga i projekata ministarstvima u narednom periodu nastave da senzibiliraju donositelje  odluka i najširu javnost o značaju kulture i kazališta za  djecu i mlade.

Naročito je istaknuta neophodnost da se pitanja kulturne politike za djecu i omladinu postave kao prioritet u Nacionalnom programu razvoja kulture za naredni period (od 2016. godine), kao i u narednim strateškim dokumentima Ministarstva prosvjete.