Okrugli stol na temu „Značaj i uloga muzeja u očuvanju materijalnog i nematerijalnog nasljeđa“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 01. prosinca 2022. - 10:07
Autor: 

JU Muzej i galerija Tivat povodom Dana osnivanja 2017-2022. organizira  okrugli stol na temu „Značaj i uloga muzeja u očuvanju materijalnog i nematerijalnog nasljeđa“.

„Muzejska zbirka postojala je u okviru Centra za kulturu Tivat do 2017. godine, kada se ovaj segment odvojio kao zasebna ustanova izradom elaborata o opravdanosti osnivanja. Uloga muzeja u zaštiti i očuvanju materijalnih (pokretnih i nepokretnih) i nematerijalnih kulturnih dobara ogleda se kroz aktivnosti koje obuhvataju istraživanje, prezentaciju, jačanje kapaciteta i širenje svijesti o onome što nam je ostavljeno u nasljeđe, sprovođenje konzervatorsko restauratorskih mjera i plana sakupljanja muzejskog materijala. U sklopu ljetnjikovca Buća-Luković u kom je smješten muzej, sprovodi se sanacija kule. Povod za organizovanje okruglog stola jeste sanacija, nova saznanja o kuli, ali i značaju i ulozi muzeja u zaštiti i očuvanju svih segmenata datih kroz Zakon o muzejskoj djelatnosti i nove ICOM-ove definicije muzeja, usvojene u Pragu 2022. godine“.

Sudionici okruglog stola su: Dragan Radović; predsjednik Muzejskog Društva Crne Gore, Dražen Jovanović,  kustos Zbirke pomorskog nasljeđa u Tivtu; Mile Albijanić, član savjeta JU Muzej i galerije Tivat;  Marija Saičić dokumentaristica JU Muzej i galerije Tivat, Srđan Marlović, arhitekta konzervator;  Vesko Ražnatović konzervator – restaurator i Danijela Đukić,  direktorica JU Muzej i galerija Tivat koja će dati i uvodnu riječ. Poslije pojedinačnog izlaganja uslijedit će diskusija, nakon čega će biti upriličen koktel za goste i sudionike.

Okrugli stol se organizira povodom petog rođendana osnivanja JU Muzej i galerija Tivat.