Okrugli stol povodom Dana knjige u Nacionalnoj biblioteci na Cetinju

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 24. travnja 2017. - 16:19

Povodom Svjetskoga dana knjige u Nacionalnoj biblioteci ,, Đurđe Crnojević“   organiziran je  okrugli stol na temu ,, Književno izdavaštvo i autorska prava“.

Uz direktora Biblioteke Bogića Rakočevića i djelatnica Biblioteke koje se bave fundusom , drugi domaćin okrugloga stola bio je predstavnik Ministarstva kulture Marinko Vorgić. Skupu su nazočili predstavnici svih važnijih nakladnika  u Crnoj Gori, kao i predstavnica Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Ana Vuksanović.  

 Iako Hrvatskome nacionalnom vijeću Crne Gore nakladništvo nije  primarna djelatnost,  tiskanje knjiga relevantne kulturno-književno-povijesne  tematike  na hrvatskom jeziku  u nakladi HNV-a predstavlja vrlo bitan segment djelovanja Vijeća i vid zaštite i promoviranja  hrvatskoga jezika kao identitetski bitne odrednice pripadnika hrvatskoga naroda u Crnoj Gori. Pitanje jezika i književnosti pitanje je ne samo kulturnog  nego i nacionalnog opstanka.

Zajednička je konstatacija svih sudionika skupa da su knjiga i izdavačka djelatnost danas u krizi, ne samo kod nas , već i u čitavome svijetu, a razlozi su, uz nepostojanje nacionalne  strategije u ovom području,  prvenstveno ekonomske prirode. Knjigu se, naime, danas primarno promatra kao  ,,  kulturnu robu “ , a ne kao  kulturno dobro koje treba maksimalno zaštititi, ne samo medijski , od  pretjerane komercijalizacije i poplave profitabilnih izdanja diskutabilne literarne  i kulturne vrijednosti, već i zakonodavno kroz rješenja koja bi na najbolji način definirala  sve relevantne segmente izdavačke i bibliotečne djelatnosti, kao i zaštitila autorska prava, kako od piraterije tako i od katalogizacije djela na crnogorskome jeziku ili nekome od jezika u službenoj uporabi u Crnoj Gori  pod međunarodnim kodom  jezika neke druge od zemalja iz susjedstva. Također, kvalitetnom provedbom postojećih dobrih  zakonskih rješenja   suzbio bi se diletantizam i amaterizam, koji znaju biti popratna pojava nakladništva ,,  iz entuzijazma“.

Resorno Ministarstvo kulture ponudilo je određena zakonska rješenja od kojih bismo posebno istakli zakonski podakt o otkupu knjiga, kao i o sufinanciranju izdavačke djelatnosti.

Istaknuta je potreba udruživanja  nakladnika iz Crne Gore u jednu, krovnu asocijaciju, kako bi što lakše ostvarili i zaštitili svoja prava te dogovarali daljnje aktivnosti.