Omaž Andriji Krstuloviću u Galeriji solidarnosti

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. listopada 2015. - 9:55
Autor: 

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, Matica crnogorska -  ogranak Kotor i Hrvatska matica iseljenika -  ogranak Split organiziraju  omaž Andriji Krstuloviću, koji će biti održan u Galeriji solidarnosti, u petak, 30. listopada, s početkom  u 20 sati  i 30 minuta.

Govorit će Tihomila Krstulović Becker, Vesna Vičević i Branka Bezić Filipović, a u glazbenom dijelu  programu sudjelovat će  violinistica Dušica Kordić.

 

Rođen je 1912. godine u Splitu. Od 1948. godine do 1954. godine predaje na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, a od 1959. do 1983. na Višoj pedagoškoj školi u Splitu. Od 1970. godine posvetio se skulpturama malog formata u terakoti. Još kao srednjoškolac upoznao je Ivana Meštrovica, koji ga je nakon završetka studija, kao rektor Akademije, odabrao za specijalizaciju. Krstulović  je klesao neke od Meštrovićevih najpoznatijih monumentalnih skulptura: karijatide na beogradskojAvali, Njegoša i karijatide na Lovćenu.  Krstulovićeva  „Djevojka s jaretom „iz 1963. godine u vlasništvu je britanske kraljice Elizabete II; skulpture, Majka i dijete, spomenik Anti Trumbicu, reljef Krista (skulpture za crkvu sv. Marka), trajno su obogatile grad Split, koji mu je 1982. dodijelio nagradu za životno djelo.

Andro Vid Mihičić, povjesničar umjetnosti i pjesnik, o Andriji Krstuloviću je zapisao: „Kad jednom istupi pred javnost čitavim svojim djelom, bit će to otkriće ne samo za našu malu sredinu, nego i za svijet“.