Otvorena izložba "Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika"

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 24. rujna 2021. - 22:04
Autor: 

Na izložbi "Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika", otvorenoj u petak u Kabinetu grafike HAZU, šestorica suvremenih hrvatskih umjetnika dali su svoj pogled na djelo velikog talijanskog pjesnika koji već sedam stoljeća inspirira umjetnike, osobito likovne.

Izložbu su organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Matica hrvatska, u povodu 700. obljetnice Danteove smrti, a izlažu Vatroslav Kuliš, Tomislav Buntak, Zlatko Keser, Igor Rončević, Antun Boris Švaljek i Kuzma Kovačić,

"Matica hrvatska prihvatila se velikog projekta ponovnog prijevoda klasika svjetske književnosti, Danteove Božanstvene komedije, a taj će prijevod napraviti Božidar Petrač", rekao je autor izložbe Milan Bešlić.

Kako je objasnio, u prigodi tog događaja suvremeni hrvatski umjetnici su, svaki sa svog motrišta, napravili svoja djela koja je on koncipirao kao likovni urednik budućeg izdanja i pripremio za izložbu.

"Svaki od autora imao je apsolutnu slobodu da pristupi čitajući Dantea sa svog motrišta, nađe s njime dodirnu točku te ju oblikuje i izrazi u svoj likovnom jeziku", istaknuo je.

Bešlić kaže kako su upravo zato sva djela toliko različita, a ipak čine jednu povezanu cjelinu i otvaraju temu suvremenosti svevremenog Danteovog pjesništva.

Akademik Velimir Neidhardt, predsjednik HAZU, podsjetio je da je Dante u svojim djelima spominjao Hrvate kao hodočasnike koji su dolazili u Italiju, a tome svjedoče i prizori s nekoliko djela na izložbi.

Najavio je da će to biti najvjerojatnije zadnja izložba koja se postavlja u Kabinetu grafike prije njegove obnove od posljedica dvaju prošlogodišnjih potresa, a ukupno se treba obnoviti čak devet zgrada HAZU-a.

"To je veliki izazov za našu strukturu i rad, enorman zadatak koji nas stavlja na ispit o tome kako dalje, kako izdržati, kako se unaprijediti", istaknuo je.

Svaki je umjetnik, po predlošku Petračeva novog prijevoda Božanstvene komedije i vođen svojom Beatrice, odabrao prizore iz triju pjevanja i dao im svoju interpretaciju u sebi svojstvenom umjetničkom izričaju.

Vatroslav Kuliš i Tomislav Buntak interpretirali su temu Pakla, Zlatko Keser i Igor Rončević Čistilišta, a Raja Antun Boris Švaljek i Kuzma Kovačić. 

Izložba će biti otvorena do 17. listopada.

(Hina)