Otvorena izložba Marije Kapisode u Galeriji ljetnikovca "Buća"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 21. rujna 2017. - 10:31
Autor: 

Dubravka Nikčević, sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Općine  Tivat u odsustvu predsjednice Općine Tivat Snežane Matijević, otvorila je u Galeriji Ljetnikovca "Buća" u Tivtu izložbu crteža u kombiniranoj tehnici Marije Kapisode, profesorice sa Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja.

Izložbu, koja nosi naziv “Put plamene tišine”, organizirala  je Galerija “Galatea” iz Podgorice u suradnji s Centrom za kulturu Tivat. Prilikom otvaranja Dubravka Nikčević je naglasila, kako kaže povjesničarka  umjetnosti Ljiljana Zeković, da “Marijini crteži prikazuju harmoniju između doživljaja prirode i njenog unutrašnjeg bića. Sve je krenulo iz njenog rodnog Cetinja gdje se još uvijek može čuti tišina i kako trava raste.Iz svih njenih crteža snažno izbija neka pokretačka energija. Energija koja se prepoznaje u opštem kovitlanju svega na zemlji, pa i njene unutrašnjosti, u hvatanju nekog bljeska oluje ili treptaju cvijeća, u spoznaji da smo dio tako nemirnog i nepredvidivog Univerzuma. Bogatstvo kolorita, sav taj splet vertikala stremi ka višem, ka uzvišenom cilju čiji su dometi dio nekog drugog, nama nedokučivog svijeta, svijeta imaginacije”.

Stoga i naziv postavke "Put plamene tišine" mnogo toga govori, zapravo sažima suštinu viđenog i potrebu umjetnice da nas uvede u samu bit iskona, u srž zemlje, ka izvoru postojanja.

Proglašavajući na kraju izložbu otvorenom, Dubravka Nikčević je citirajući velikog umjetnika  rekla : "Slike su tu da se gledaju, a ne da se o njima govori".