Otvorena izložba „Najljepše pravoslavne ikone u Crnoj Gori” na otoku Gospe od Škrpjela

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 15. kolovoza 2018. - 10:44
Autor: 

Galatea Gallery iz Podgorice i Biskupski ordinarijat Kotor - Župni ured u Perastu u suradnji s Općinom Kotor, organizirali su tradicionalno povodom blagdana Velike Gospe u istoimenom svetilištu jubilarnu desetu izložbu. Izložbu „Najljepše pravoslavne ikone u Crnoj Gori” u Pomirdbenoj dvorani na otoku Gospa od Škrpjela otvorio je dr. Antun Sbutega, admiral Bokeljske mornarice i ex veleposlanik Crne Gore u Italiji i pri Svetoj stolici.

Izvod iz predgovora u katalogu dr. Aleksandra Čilikova, povjesničara umjetnosti:„I pored izuzetnog poštovanja i značaja ikonopisa u katoličkim sredinama, molitveni karakter ikone svoje suštinsko ishodište nalazi u pravoslavnoj crkvi.U dogmatskom smislu ikona prenosi Božiju milost i posjeduje svojstva Svetih tajni. Sedmi Vaseljenski sabor, između ostalog, izričito određuje da „kada se molimo pred ikonom, bivamo osvećeni”. Drugim riječima, ako se vjernik molitvom obraća Kristovoj i Bogorodičinoj ikoni, on se s njima neposredno suočava.

Posredstvom ikone stižemo u sveti i bezvremenski prostor. Upravo je osnovni zadatak slikara omogućiti kontakt između vjernika i Boga, Krista, Bogorodice, anđela i svetitelja - u tom suptilnom poslu to je apsolutno primarno u odnosu na umjetničku kreaciju koja svakako predstavlja svojstvo slikane ikone. Zlatno doba umjetnosti izrada ikona predstavljao je period srednjeg stoljeća. Nakon propasti Vizantijskog carstva i turskih osvajanja dijelova jugoistočne Europe, Bliskog istoka i sjeverne Afrike, ikona u novim političkim okolnostima ne gubi na značaju o čemu svjedoče brojna djela nastala tijekom Novog stoljeća. Umjetnost slikanja ikona aktualna je i danas o čemu svjedoče i djela - kanonski opravdana, slikarski kvalitetna i a notom osobnog pečata - koja se predstavljaju publiciu Pomirdbenoj dvorani na otoku Gospa od Škrpjela.

Ovo su bili i više nego dovoljni razlozi da se Galatea Gallery zainteresira za ovakvo predstavljanje izložbe ikona i uključi ga u svoj program decenijske suradnje sa Župnim uredom u Perastu, jer je ovo već deseta izložba koju zajedno organiziraju Galatea Gallery i Biskupski ordinarijat Kotor - Župni ured u Perastu,što je postala i tradicija pred Veliku Gospu ovdje na otoku Gospa od Škrpjela.