Otvorena izložba „Partenza“ hrvatske umjetnice Renate Poljak

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 11. srpnja 2020. - 10:35
Autor: 

Izložba “Partenza”, hrvatske umjetnice Renate Poljak, otvorena je sinoć u Atriju Kulturnog centra “Nikola Đurković” u Kotoru. Izložba je postavljena u sklopu kulturno – edukativnog projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“, koji se održava pod pokroviteljstvima predsjednika RH Zorana Milanovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Partneri izložbe su: Općina Kotor, Hrvatsko građansko vijeće Crne Gore, Zajednica bokeljskih Hrvata, Galerija “Kranjčar”, a donatori izložbe su HEP i Regent Porto Montenegro.

Večer je započela izvedbama tivatske klapa „Jadran“.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković obratio se nazočnima: „Prva asocijacija, kada sam pročitao naziv izložbe, bila je otok Gospe od Škrpjela i mitski goblen Hijacinde Kunjić, kojeg je vezla punih 25 godina, dok je čekala svog supruga, koji se nije vratio sa partence”.

Veleposlanica projekta  „Putevima bokeljskih Hrvata“ Sanja Putica naglasila je dobru suradnju između Hrvatske i Crne Gore, istaknuvši da ovaj projekt dokazuje da entuzijazam pojedinaca može prerasti u međudržavne projekte te da se na temeljima kulture i baštine itekako mogu povezati države.

Nazočne je, u ime  predsjednika Općine Kotor Željka Aprcovića, pozdravila i Marina Dulović, sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti. 

Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić kazao je da ga je ova izložba podsjetila na njegove odlaske i tugu koju svaki odlazak nosi sa sobom.

Izložbu umjetnice Renate Poljak otvorio je izaslanik predsjednika Crne Gore Boris Bastjančić, koji je kazao da ovakav projekt učvršćuje dobrosusjedske, prijateljske odnose. „Ovo je projekat koji će da živi, sa kojim ćemo da živimo, koji će Crnogorce, Hrvate i sve građane koji žive u Crnoj Gori i sve one koji su manjina u Hrvatskoj, činiti ponosnim što možemo da ljudski, prijateljski, dobrosusjedski razmišljamo o budućnosti u prostoru u kojem živimo“, kazao je Boris Bastajančić.

U okviru izložbe Ministarstvo nauke Crne Gore predstavilo je novi projekt - istraživanje i liječenje raka najmodernijom i ujedno najefikasnijom metodom u svijetu - hadronskom kancer terapijom.

Sinoćnjoj izložbi nazočili su: generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević; zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović;  predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj Marija Mihaliček; ministrica znanosti u Vladi Crne Gore Sanja Damjanović; direktorica Kulturnog centra Tatjana Miljenović.

Izložba se može pogledati do 20. srpnja.