Otvorena izložba „U liku Serenissime: Ogledi iz istorije peraškog graditeljstva (1687. -1797.)”

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. lipnja 2019. - 8:14
Autor: 

arhitekti Luki Pajoviću, koji se predstavio peraškoj publici svojom prvom samostalnom Na samom početku prisutnima se obratila rukovoditeljica Muzeja grada Perasta, Dragana Lalošević, koja je pozdravila prisutne i poželjela im dobrodošlicu. Direktor OJU „Muzeji” Kotor, Dušan Medin biranim riječima je predstavio biografiju mladog arhitekte Pajovića i govorio o važnosti ovog projekta kojim je na još jedan način ukazano na Perast i njegovu povijesnu  i kulturnu važnost u Boki i nekadašnjoj Venecijanskoj Republici.

Govorom o povijesnoj važnosti i strategijskom položaju Perasta obratio se prof. dr. Ilija Lalošević, koji je podsjetio na važnost Serenissime za razvoj Perasta. Govoreći o izložbi naglasio je da katalog i izložba dokumentiraju posljednjih 100 godina vladavine Serenissime u Perastu i dodao: „Jezikom arhitekte Luka je uspio da se posjetiocima predstavi na poseban način, a idealna interpolacija i rekonstrukcija kvalitetno su urađene, čime je autor odgovorio visoko postavljenom zadatku”. Profesor Lalošević je otvorio izložbu.

Na samom kraju posjetiteljima se obratio autor Luka Pajović i govorio o svojim  dojmovima o Perastu i spoznaji momenta graditeljstva,  koje je karakteristično samo za ovaj barokni grad. Zahvalio je svima koji su mu pružili pomoć kako bi ovaj projekt ugledao svjetlo dana nakon osam mjeseci istraživanja i priprema.

Izložba će biti otvorena do sredine srpnja i toplo je preporučujemo stručnoj i laičkoj javnosti.

„Luka Pajović rođen je 1995. godine u Podgorici. Nakon dvogodišnjeg školovanja u internatu St. Peter's School u Jorku (UK) osnovne studije arhitekture je upisao na arhitektonskom fakultetu univerziteta Cambridge, gdje je kao puni stipendista Trinity College-a dvije godine za redom postigao najviši rezultat u klasi. Nakon studija je godinu dana proveo stičući praksu u višestruko nagrađivanom londonskom studiju Tim Ronalds Architects, a potom i u Crnoj Gori, gdje već nekoliko mjeseci radi na spomenutom istraživačkom projektu. Luka će od sredine jula 2019. Postdiplomske studije nastaviti na univerzitetu Yale (SAD) kao puni stipendista odsjeka za arhitekturu“.