Otvorena izložba „Život“ na otoku Gospe od Škrpjela

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 15. kolovoza 2016. - 10:43
Autor: 

Galatea Gallery iz Podgorice i Biskupski ordinarijat Kotor - Župni ured u Perastu pod pokroviteljstvom Općine  Kotor, organizirali  su izložbu crteža u kombiniranoj tehnici pod nazivom „Život” Marije Kapisode, profesorice sa Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, koju je otvorio prim. dr. Ivan Ilić, direktor JZU OB Kotor.

Predstavljajući organizatora Galatea Gallery, dr.  Ilić je naglasio da je u prethodnih devet godina postojanja Galatea Gallery organizirala 33 izložbe, među kojima: Izložbe „Ikona u Boki Kotorskoj”, „Sjećanje - Branko Stamatović”, „Sjećanje - Toni Žarković”, „Od skice do slike”, „Sa vama sam, tvoja ruža crvena”, „Portreti u crtežima crnogorskih umjetnika”, „Igra boje i svjetlosti”, „Crnogorski slikari na otoku Gospa od Škrpjela” I i II, „Savremeni crnogorski crtež”, „Imaginarijum”,„Iz mog ugla” i posljednju - sinoćnju „Život”.

Istovremeno izložbe na otoku Gospe od Škrpjela su u istom periodu, a to je osmi put, postale tradicionalne pred blagdan Velike Gospe zahvaljujući izvanrednoj suradnji Galerije sa Župnim uredom u Perastu i mons. Srećkom Majićem.

Govoreći o autorici, dr. Ilić je kazao da je Marija rođena 1976.godine na Cetinju, gdje je završila osnovnu i srednju likovnu školu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek grafika, 2001.godine u klasi prof. Jakova Đuričića, kod kojeg je 2006.godine obranila magistarsku tezu pod nazivom „Zemlja - Svjetlost, Svijetlo - Tamno”. Član je ULUCG-a od 2005. godine. Živi i radi na Cetinju.

Dobitnica je nagrade Studentskog saveza Crne Gore 2000.godine, nagrade Galerije „Sue Ryder” 2000.godine i nagrade XI. bijenala studentskog crteža Beograd 2001.godine.

Do sada je imala jedanaest samostalnih izložbi: Galerija „Sue Ryder”, Herceg Novi, Galerija „Studentski grad”, Beograd, Galerija „Velimir A.Leković”, Bar, Galerija „Mala galerija”, Kranj, Galerija Atelje „Dado”, Cetinje, Galerija „L`Amministrayione Comunale di Santa Severina e La FLU Cetinje”, Santa Severina - Italija, Galerija „SKC”, Kragujevac, Cafe Blus Bar, Podgorica, Galerija „Sue Ryder”, Herceg Novi, Galerija „Marko K. Gregovic”, Petrovac i posljednja - sinoćnna u Pomirbenoj dvorani na otoku Gospe od Škrpjela.

Proglašavajući izložbu otvorenom dr. Ilić je dodao na kraju da Izložbu najbolje ocrtavaju navodi Aleksandra Čilikova,povjesničara umjetnosti, koji se u predgovoru za katalog bavio analizom izloženih radova.

„Analiza izloženih radova upućuje na podsjećanje o elementu artističke manipulacije često prisutne kod niza, čak i afirmisanih i materijalno izuzetno valorizovanih, umjetnika - bilo da je riječ o autorima privrženih konvencionalnim likovnim disciplinama ili pak akterima u okviru konceptualističkih projekata.Isprazne alegorijske slike, lažna fabula, dodvoravanje neukoj publici, kopiranje slavnih predhodnika i savremenika, egzibicionizam po svaku cijenu ... samo su neke od osobina umjetnika manipulatora. Posmatrajući crteže Marije Kapisode, prije svake transpozicije ideja i tema u sferu likovnosti, pada u oči snažan utisak odsustva bilo kakvog vida manipulacije. Cijeli ciklus zrači nevjerovatnom iskrenošću iako će upotrijebljeni termin nekome zvučati i pomalo patetično. U pitanju je sklop najiskrenijih osjećanja, od dječijih do trenutnih, vezanih za vizuelne senzacije pri posmatranju čiste praiskonske prirode. Pejzaž kao teme ne predstavlja za Mariju Kapisodu realističko reprodukovanje „privlačnih segmenata prirode”, niti potragu za „idealnom ljepotom” u neoklasicističkom smislu. Od rođenja okružena prirodom Marija kao da u njoj pronalazi niz naoko skrivenih detalja. Struktura i boja vlati trave ili strukovi  sitnog poljskog cvijeća u odnosu prema gradacijama dnevnog osvjetljenja i egzistencijalnim lokacijama, nijesu prenijeti u prezentiranu sliku putem mozaičke slagalice od, direktno u prirodi, brižljivo izrađenih brojnih skica. Sav taj očaravajući svijet iz prirode pretočen je u gotovo apstraktne forme proizašle iz podsvijesti autora koji nam pokazuje, mnogim ljudima nevidljiv i nedostupan, doista čaroban ambijent. Koristeći se u crtežima kombinovanom, a u grafikama, izuzetno osjetljivom i teškom, tehnikom litografije, Marija demonstrira niz crtačkih bravura, kolorit izuzetne prefinjenosti i stvara, iako na izvjestan način pomalo diskretno, jednu originalnu, duboko humanu i optimističku atmosferu”.