Plesna predstava „Dunjaluk“ u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 10. srpnja 2022. - 13:13
Autor: 

U ponedjeljak, 11.7.,  na sceni Atrija Buća, s početkom u 21.30 h odigrat će se plesna predstava „Dunjaluk“, Baletske škole Lujo Davičo Beograd i Bitef teatra Beograd.

„Dunjaluk ili dunajluk je pojam koji se koristi u islamskom vjerskom (ili filozofskom) smislu i označava "ovaj svijet". "Zabranjeno pušenje" u jednoj svojoj pjesmi kaže: "Kad procvatu behari, kad Dunjaluk zamiri... Plesna predstava govori o položaju mlade grupe ljudi na ulicama Beograda. O ulozi svakog od nas u svakidašnjem svetu. O sopstvenoj borbi u sistemu koji nam je sklopljen i koji nameće svoja pravila i put. O globalnoj manipulaciji i odupiranju istoj. Ideja za pravljenje predstave je nastala iz lične refleksije života i nekog trenutno pređenog puta. Mene jako zanima da prikažem kroz sopstveni plesni pečat (nastao čistim iskustvom na samoj sceni i sarađivanjem sa mnogim koreografima i predavačima savremene igre) kako je to kada svet oko mene zamiri. Šta taj miris budi i gde nas odvodi i da li nam nekog novog dovodi – nekoliko je pitanja kojima se bavi ova plesna predstava", ističe koreograf Miloš Isailović.

Dramaturzi su Stela Mišković i Luka Mihovilović, kompozitorica Darja Janošević, kostimografkinja Darinka Mihajlović, fotografi Jelena Janković i Sonja Žugić.

 Igraju: Ana Ignjatović Zagorac, Tamara Pjević, Nataša Gvozdenović, Miona Petrović, Jelena Bulatović i Sara Tošić.