Predstava „Sjeveroistok“ u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. studenog 2018. - 9:56
Autor: 

Predstava „Sjeveroistok“  Torstena Buhštajnera , u režiji Jane Maričić gostuje na Velikoj sceni Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor u ponedjeljak, 3. 12., u 20 sati.  Predstava je realizirana u koprodukciji Bitef teatra i Beoarta iz Beograda.

 Glume: Katarina Žutić, Jovana Gavrilović i Milica Janevski .

 Prodaja ulaznica po cijeni od 5 eura bit će na dan igranja predstave na blagajni Kulturnog centra u ponedjeljak od 10h do 12h i od 18h do 20h.

 Komad je nastao po istinitim svjedočenjima preživjelih u talačkoj krizi u Moskvi 2002., kada je grupa čečenskih terorista upala u jedno pozorište i zahtijevala da Rusi povuku svoje trupe iz Groznog. Čečenka, Ruskinja iz publike i Letonka koja je spašavala žrtve, iznose svoja potresna sjećanja i ponovo ih proživljavaju. 

Ove priče kreiramo suptilnim pozorišnim jezikom, insistirajući na istinitosti i tananosti ljudskih osjećanja, a ne na političkom kontekstu događaja. Terorizam je suviše važna i prisutna pojava da bismo ga samo površno osuđivali – mi priznajemo njegovu prisutnost na cijeloj planeti i bavimo se složenim mehanizmima straha“.

 Komad “Sjeveroistok” premijerno je izveden 2006. godine u pozorištu Royal dramaten u Stokholmu, preveden je na 14 jezika i izveden je u 22 države.