Predstava "Trpele"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 19. kolovoza 2014. - 10:42
Autor: 

U Atrijumu ljetnjikovca Buća u Tivtu, u srijedu, 20. kolovoza u 21 sat odigrat će se natjecateljska predstava "Trpele", Beogradskog dramskog pozorišta Beograd.

Redatelj i scenograf: Boban Skerlić

Kostimograf: Tatjana Radišić

Asistent kostimografa: Aleksandra Stošić Krstović

Kompozitor: Anja Đorđević

Asistent kompozitora: Svetlana Maraš

Scenski pokret: Marija Milenković

Lektor: Ljiljana Mrkić Popović

Igraju: Paulina Manov (Dunja), Danica Ristovski (Grozda), Jadranka Selec (Jagoda), Milena Pavlović Čučilović (Kupina), Nataša Marković (Malina), Slađana Vlajović (Nerandža), Milica Zarić (Višnja).

O komadu

Komad „Trpele“ nastao je na osnovu dokumentarnog materijala – autentičnih ispovesti žena-žrtava nasilja. Kao osnovno gradivo poslužili su transkripti intervjua koje je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji obavio sa ženama koje su ubile svoje zlostavljače.Ali, i pored svoje ispovedne forme, on nije pokušaj da se te priče što verodostojnije prenesu publici. Tome služe novine. Ovaj komad i ova predstava su naš, pozorišni, pogled na jedan ozbiljan društveni problem. 

Bavljenje ovom temom dovelo nas je pred mnoge izazove. Gde ustanoviti granicu između dokumentarnog i fikcije? Koliko da ostanemo verni dokumentarnom materijalu? Kako ne biti patetičan? A kako ne biti suvo realan? Kako se izboriti sa apsurdnim postupcima naših likova? Kako da ih opravdamo? Da li da ih uopšte opravdamo? Da li sve ovo ima smisla kada nas stvarnost svakodnevno prevazilazi?

A mi pred našu publiku stavljamo samo jedan izazov – da shvati da se takve stvari ne dešavaju negde drugde.

Milena Depolo