Predstavljanje knjige „Priče sa Prčanja“ u Zagrebu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 03. studenog 2021. - 9:26
Autor: 

U Matici hrvatske u Zagrebu (Dvorana Jure Petričevića) u ponedjeljak,  8.11., bit će predstavljena knjiga „Priče sa Prčanja“,  autora Željka Brguljana. Izdavač Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj je dobitnik srebrne povelje MH iz Zagreba,  za 2020. za knjigu Priče sa Prčanja ,  u konkurenciji 150  naslova koliko je publicirano u prošloj godini.

U predstavljanju knjige sudjeluju : prof. dr. sc. Ljiljana Marks (Institut za etnologiju i folkloristiku), Vera  Vujović, komparatistica i klasična filologinja, kao i  Marija Mihaliček, predsjednica Ogranka MH u Boki kotorskoj.

 „Priče sa Prčanja je naslov  knjige sjećanja na Prčanj iz vremena autorovog djetinjstva i u posljednjem trenutku  uhvaćena i zabilježena nestajuća autentičnost duha i atmosfere ovog bokeljskog mjesta, sa nekada većinskim stanovnicima hrvatske nacionalnosti.  Taj niz autentičnih priča  gdje su akteri  ličnosti iz starosjedilačkih porodica, obojena specifičnim mentalitetskim osobinama i  sa dobronamjernim humorom je dato kao istinito preživljeno iskustvo njenog autora  koji najbolje poznaje i oslikava sredinu iz koje je ponikao i kojoj se stalno vraća u svojim knjigama, slikama, pjesmama... Knjiga odiše patinom odlazećeg vremena, sa prigodnim porodičnim fotografijama  i vizurama Prčanja iz druge polovine XX vijeka. Nadahnuti tekst predgovora je  je iz pera pok. Tonka Maroevića. Izdavač je  Ogranak Matice Hrvatske u Boki kotorskoj, a suizdavač autor. Predgovor je iz pera akademika Tonka Maroevića . Knjiga je džepnog formata, na 200 strana, bogato ilustrirana starim fotografijama Prčanja i  njegovih stanovnika. Izgled je osmislio grafički dizajner iz Zagreba Mario Aničić, a tiskao  Gud-co Perast“.

 Željko Brguljan (Kotor, 1962.), istraživač, publicist i slikar, diplomirao je 1989. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, gdje živi i radi kao srednjoškolski profesor. Autor je i sljedećih zdanja: Potreti bokeljskih jedrenjaka, Zagreb, 2006.; Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčanju , Prčanj – Zagreb, 2008.; Melita Bošnjak (u suautorstvu s T. Maroevićem), Zagreb, 2010.; Pomorstvo Boke kotorske na slikama Bazija Ivankovića, Kotor – Zagreb, 2011.; Na granici mora i nebaZbirka maritimnog slikarstva iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčanju, Prčanj, Perast – Zagreb, 2015.; Bokeljske teme, Zagreb, 2018. Zbirka moderne i suvremene umjetnosti svetišta Gospe d Škrpjela na otoku pred Perastom,Biblioteka Gospa d Škrpjela 2019.;Stručni je suradnik na izdanjima: Vjekoslav Parać (likovna monografija, autor I. Zidić), Zagreb, 2011.; Boka kotorska – od kampanela do kampanela (autor S. Prosperov Novak), Zagreb, 2011., Viktor Vida, sabrana djela I.-II. (priređivač B. Donat), Zagreb, 2012. i drugim.Doprinos prezentaciji bogate kulturno-povijesne baštine Boke kotorske dao je i kao koautor brojnih izložbi: Boka kotorska u hrvatskom slikarstvu 1998.;Bokeljska mornarica i njeni kapetani 2006.;Slikarsko djelo B. Ivankovića , 2007.;Iz povijesti Boke kotorske – Kravata u Bokelja 2009.; 2010 Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca, 2014.