Predstavljen program Kotor APSS Foruma 2015.

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 11. srpnja 2015. - 9:17
Autor: 

Kotor APSS je postavljen kao platforma za promišljanje arhitekture i razvoja grada u odnosu na kulturnu baštinu, graditeljsko nasljeđe, suvremene tendencije u razvoju gradova i probleme nastale u planiranju prostora usljed ubrzanog razvoja zemalja u tranziciji. Kao takav, jedinstven je događaj u CrnojGori koji se razvio do manifestacije s međunardonom reputacijom, dok je Kotor postao ključna destinacija za mlade profesionalce i studente arhitekture.

Do sada se na APSS-u predstavilo oko 40 predavača na simpozijumima i radionicama, a na radionicama su nazočili i studenti iz 15 zemalja. Rezultati rada proteklih godina su više studija, među kojima se ističe Grand Hotel Fjord i New Resort Kotor, a osnovni fokus bio je definiranje “resorta današnjice”. Istraživanja u prošloj godini odvela su u pravcu studije zapostavljenih modernističkih objekata Jugoslavije, što je rezultiralo izuzetno uspješnom izložbom Treasures in disguise kojom se Crna Gora predstavila na Bijenalu arhtekture u Veneciji (autori su APSS rezidenti: Dijana VučinićBoštjan VugaSimon HartmannIlka i Andreas RubyNebojša Adžić).

U 2015.godini, KotorAPSS predstavlja KotorAPSS Forum koji će biti zaključna manifestacija prvog, četverogodišnjeg ciklusa i održat će se od 14. do 18. srpnja. Krozsimpozijum, panel-diskusije i prezentacije tijekom ovogodišnjeg Foruma nastavljamo globalni razgovor o odnosu grada i njegovog graditeljskog nasljeđa i kulturne baštine, te o projektiranjui dizajniranju u odnosu na ono što su zahtjevi turističkog tržišta danas. Istražujemo što je budućnostgrada u odnosu na arhitektonski dizajn i do kakvih će promjena u gradovima doći u eri između “all inclusive” i “Airbnb” fenomena.

Na ovogodišnjem forumu u tijeku finalnog simpozijuma 17.i 18. srpnja imat ćemo priliku čuti Boštjan Vuga (SADAR+VUGA, Slovenija), Sonju Radović Jelovac (Studio Synthesis, Crna Gora), Branislava Mitrovića  (MITArh, Srbija), a panel će otvoriti DijanaVučinić,

programski direktor i osnivač KotorAPSS-a. Poslednjeg dana Foruma, predavanja će održati Juergen Mayer H. (J.Mayer H. und partner, Njemačka), Luise Rellensmann (UNCUBE / BTU Cottbus, Njemačka), Tatjana Rajić (Expeditio, Crna Gora), Simon Hartmann (HHF Architects, Švajcarska), Ian Anderson  (The designers republic, Velika Britanija), Anasstasia Smirnova(SVESMI / STRELKA, Rusija/Holandija) i Milan Tomac (ENOTA, Slovenija). Također, organizatori najavljuju specijalno izdanje PechaKucha koje će se održati 14.srpnja s početkom u 20:20 sati u caffe Havani u Kotoru.

Ministarstvo kulture Crne Gore je glavni pokrovitelj, a ostali prokrovitelji su Grad Kotor,Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Ministarstvo nauke Crne Gore; partneri i sponzori DodingEntextInženjerska komora Crne GoreSavez arhitekata i mnogi drugi. Važno je spomenuti međunarodne programske partnere Vintertur sveučilišteInsbruk sveučilišteETH sveučilišteFriburg sveučilišteORIS kuća arhitekture, HHF Arhitekti, SADAR+VUGAUrban-Think Tank i DAZ.

Prisustvo na ovogodišnjem KotorAPSS-u je besplatno, ali je potrebno poslati prijavu na e-mail adresu apply@kotorapss.me. Sve potrebne informacije možete naći na portalu Kotor APSS ili Facebook stranici.