Promocija knjige „Lijerica dubrovačkog kraja“ u Donjoj Lastvi

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 01. veljače 2019. - 9:08
Autor: 

Promocija knjige „Lijerica dubrovačkog kraja“, autora Đorđa Begua, kao i muzikološki osvrt na glazbenu tradiciju Boke kotorske, bit će održani u nedjelju, 3. 2, s početkom u 18 sati u Velikoj dvorani Doma kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi.

Sudjeluju: Đorđe Begu, dr. sc. Jakša Primorac, Klapa „Jadran“ i  FA „Nikola Đurković“.

Organizator je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.

Promociju će popratiti i RTCG.

Đorđe Begu predstavit će svoju knjigu „Lijerica dubrovačkog kraja – priručnik za izradu i održavanje uz osnove sviranja“.

 

Đorđe Begu rođen je 1945. u Kotoru, gdje je završio nižu muzičku školu. Život i školovanje nastavio je u Dubrovniku. Tamo je ostvario uspješnu glazbenu karijeru, nastupajući širom svijeta kao stalni član, a kasnije i glazbeni rukovoditelj  Folklornoga ansambla »Linđo«. Pored ove funkcije, od 1980. godine  član je klape »Maestral«. Instrumentalist je, a najviše je svirao kontrabas u ansamblu »Linđo«. Svira više žičanih instrumenata, (prim, bas-prim, bugarija, kontra, berda itd.). Posebno voli svirati  lijericu, dubrovački folklorni instrument, kojeg je naučio  izrađivati u slobodnom vremenu. Surađuje već dugo godina s Krešimirom Magdićem , visoko cijenjenim autorom klapske glazbe, za koga kaže da mu je dao osnove tehnike sviranja i uputio ga u promišljanje i slušanje glazbe.  Magdić mu je bio šef u ansamblu »Linđo« i voditelj u klapi »Maestral«. Po njegovim riječima, puno je naučio i od klarinetista Antuna Simatovića. Veliko iskustvo u radu s klapama i druženje s vrsnim poznavateljima klapske glazbe preporučilo je Đorđa Begua i za preuzimanje  uloge člana stručnog žirija na VII. Međunarodnom festivalu klapa u Perastu.

 

Dr. sc. Jakša Primorac radi  kao znanstveni suradnik na Odsjeku za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Po zanimanju je etnolog, etnomuzikolog i povjesničar.   Već više godina istražuje bokeljsku tradicijsku glazbu, napose pjevanje. Urednik je knjige Đorđa Begua "Lijerica dubrovačkog kraja", koja je objavljena 2017. godine u izdanju Matice hrvatske Ogranak Dubrovnik. Također, suautor je  voluminozne knjige "Pjesme dalmatske iz Boke Ludvika Kube (1907.g.)", koju je izdao Međunarodni festival klapa Perast. Knjiga je besplatno dostupna na portalu montenegrina.net. Knjiga  uglavnom donosi podatke o starinskom pjevanju Hrvata u 19. i početkom 20. stoljeća u mjestima Muo, Perast, Kotor i Tivat, a dodatne analize govore i o pjevanju Hrvata u Prčanju, Dobroti, Škaljarima, Stolivu i drugim mjestima u kojima su nekoć stanovnici mahom bili Hrvati. S druge strane, istražuje i suvremenu klapsku scenu u Boki kotorskoj i Crnoj Gori u cjelini.