O lijerici dubrovačkog kraja u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 04. veljače 2019. - 9:12
Autor: 

Knjiga „Lijerica dubrovačkog kraja - priručnik za izradu i održavanje uz osnove sviranja“, autora Đorđa Begua, promovirana je sinoć u Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Večer je započela glazbenom izvedbom violinistice Nevile Klakor, nakon čega je nazočne u ime organizatora pozdravio Zvonimir Deković, koji je istakao da su na knjizi radili četiri godine te da ona predstavlja priručnik za svakoga tko želi napraviti dobru lijericu.

Autor knjige Đorđe Begu kazao je da se lijerica mora dosta vježbati te da se s njom mora znati pravilno rukovati: „Lijerica se mora vježbati. Ja nastupam dva puta tjedno za turiste u Dubrovniku, plus probe. S lijericom sam svirao na otvaranju Dubrovačkih igara 40 puta. U ovoj knjizi ima sve o lijerici: od toga kako se pravi, do toga kako se drži, kako se svira i kako se čuva. Ona zahtjeva pažljivo rukovanje. Interesantno je da su najbolje žice za lijericu od reketa za tenis“.

O knjizi je govorio i dr. sc. Jakša Primorac, istaknuvši da je lijerica jedan od najinteresantnijih hrvatskih instrumenata: „Linđo je jedan od najljepših hrvatskih plesova, a lijerica jedan od najinteresantnijih hrvatskih instrumenata. Linđo je svojevrstan spektakl. U ovoj knjizi ima i 71 fotografija uz dva crteža. Lijerica je prisutna od Boke do Istre“. Dr. sc. Primorac je ukratko predstavio i svoju knjigu „Pjesme dalmatske iz Boke Ludviga Kube iz 1907., koju je napisao sa Zlatom Marjanović, istaknuvši kako je Boka bogata neobjavljenim narodnim pjesmama te da se treba potruditi da ugledaju svjetlo dana.

Večer je uzveličao nastup Folklornog ansambla „Nikola Đurković“, a promociji su prisustvovali i: veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, konzul gerant RH u Kotoru Marijan Klasić, kao i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović.