Promocija knjige Miraša Martinovića “Glasovi iz Doklee”

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 15. veljače 2019. - 11:26
Autor: 

Knjiga Miraša Martinovića “Glasovi iz Doklee” bit će promovirana u Narodnoj biblioteci Budve u ponedjeljak, 18.2.,  s početkom u 19h. O knjizi će u budvanskoj biblioteci govoriti autor Miraš Martinović, mr. Božena Jelušić i Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević , a moderatorica će biti Stanka Stanojević.

Knjiga crnogorskog književnika Miraša Martinovića „Glasovi iz Doklee“ objavljena je 2018. godine u  izdanju Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba i zagrebačke izdavačke kuće Skaner studio. Riječ je o djelu,  koje se sastoji iz trideset i pet proznih cjelina, sa atipičnim ličnostima i događajima iz dugo vjekovnog trajanja na prostorima Crne Gore, ali i onih izvan njenih granica.

MIRAŠ MARTINOVIĆ je poznati crnogorski pisac. Ono što ga čini prepoznatljivim na širim regionalnim prostorima, to su antičke teme i zaboravljeni pejzaži Crne Gore, kojima su posvećeni njegovi romani i knjige poezije. Djela su u prevođena na nekoliko jezika.

Član je Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske. Dobitnik je Oktobarske nagrade Herceg Novog, grada u kojem živi i Regionalne književne nagrade Teuta.

O književnom stvaralaštvu Miraša Martinovića pisali su mnogi priznati i poznati stvaratalji, a crnogorski slikar i književnik  Dimitrije Popović je između ostalog zapisao: ”U literaturi Miraša Martinovića  ne ogleda se samo onaj postmodernistički koncept u kojemu se kao ključni elementi književnog prosedea koristi citatnost odnosno intertekstualnost. Njegova literatura odražava onaj odnos prema prošlosti i tradiciji kao što su je imali Mirašu bliski autori o kojima je pisao poput T.S. Eliota, Konstantina Kavafija, ili Margerit Jursenar… da navedemo samo neke. Riječ je, dakle, o onom floberovski kazano “drhtaju istorije”, koji je u slučaju Miraša Martinovića odraz piščeve potpune predanosti, podjednako intelektualne ili osjećajne, za motiv kojim je zaokupljen.”