Promocija monografije i izložba crteža Ivana Kneževića u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 20. kolovoza 2016. - 9:01
Autor: 

U nedjelju, 21. kolovoza, s početkom  u 21:00 sati u Galeriji ljetnikovca Buća, u okviru 11. Festivala mediteranskog teatra “ Purgatorije ” bit će održana promocija monografije i izložba crteža Ivana Kneževića u organizaciji NVO Matica Boke Tivat.

Ivan Knežević rođen je u grbaljskom selu Pobrđe 1949.godine. Pedagošku Akademiju završio je u Nikšiću 1972. godine u klasi prof. Nikole Gvozdenovića. Životni poziv vodio ga je do Sokoca, Kupresa i Zenice, gdje je gradio karijeru likovnog pedagoga. Izlagao je na grupnim izložbama u Zenici. Prva značajnija samostalna izložba bila mu je u Tivtu, travnja 1986. godine. Sudjelovao je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama diljem  Crne Gore i Srbije, a najznačajnije su u Kotoru (galerija „Dekatera“, Centar za kulturu), Tivtu (Centar za kulturu),Herceg Novom (galerija „Katurić“),Beogradu (Dom omladine).

Novi izdavački projekt Matice Boke, koji je financijski podržao Porto Montenegro na 96 strana donosi opus Kneževićevih crteža, kao i osvrte akademskog slikara Ljubomira Popadića, Vesne Barbić i Željka Komnenovića. Monografiju su na njemački jezik prevele Katarina i Ljubica Knežević, dizajn potpisuje Novica Zečević.

Na promociji monografije govorit će predsjednik UO Matice Boke, Željko Komnenović, Vesna Barbić, Mirko Kovačević i Ivan Knežević. Glazbeni dio programa na harmonici će uobličiti, Boško Tujković.