Promocija monografije „Nebojša Glogovac” u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 30. lipnja 2019. - 8:20
Autor: 

U ponedjeljak, 1.7.,   s početkom u 21:30h u ljetnoj bašti Porto Montenegra u Tivtu, bit će održana promocija monografije „Nebojša Glogovac” , autorice Tatjane Nježić. O knjizi će pored autorice  govoriti i Vanja Gavrovski. Luksuzno opremljena monografija na 245 strana, s  više od 100 fotografija, obuhvata više cjelina. U prvoj, pod nazivom „Scene i ekrani", sadržani su tekstovi o kazališnom, filmskom i televizijskom opusu Nebojše Glogovca iz pera Gorčina Stojanovića, Aleksandra Milosavljevića, Miroljuba Stojanovića i Dragana Ilića.

 Druga, obimom najveća cjelina, „Reči koje život znače", sadrži dvadesetak poglavlja sazdanih od njegovih riječi, iskaza. Treću čine autorizirane bilješke. Četvrta, koja nosi naziv „Rekli su...", obuhvata priloge 18 renomiranih umjetnika i stvaralaca.

  O Nebojši Glogovcu su  govorili i pisali: Dejan Mijač, Branka Katić, Jagoš Marković, Ksenija Marinković, Goran Paskaljević, Nataša Ninković, Uglješa Šajtinac, Vojin Ćetković, Lenka Udovički, Dejan Dukovski, Jelisavata Seka Sablić, Rajko Grlić, Goran Šušljik, Aleksandar Popovski, Radivoje Raša Andrić, Ante Tomić.

 U knjizi je zastupljen i tekst vladike Grigorija, episkopa frankfurtskog i sve Njemačke.

 Slijedi dio koji čini dokumentacija, odnosno popis uloga i nagrada, kao i sažetak na engleskom jeziku (prijevod Milorad Vujošević).

 Na posljednjim stranicama, umjesto pogovora, Tatjana Nježić, autorica monografije, između ostalog, bilježi: "Malo je reći da se čovek sreće s velikim dilemama u nastojanju da sklopi skicu za portret jednog impresivnog umetničkog i ljudskog bića, bića čije je ime Nebojša Glogovac, na stranicama monografije koja je pripadajući dio naše najveće glumačke nagrade Dobričin prsten. Kolika je čast bila prihvatiti se toga posla, po odluci predsedništva UDUS-a, posebna je tema. Kao i pitanje odgovornosti, izazova, zebnji...Nebojša Glogovac je, kroz svoje role, činio nemoguće korake koji nas približavaju čudesnosti života. Svojim bavljenjem umetnošću glume otvarao je nove svetove, nove horizonte, nove vidike...".

 Ogromnu zahvalnost za nastanak ove knjige Tatjana duguje Mini Glogovac i Milici Glogovac, koje su joj ustupile čudesnu, veliku crnu kutiju s bijelim tufnama i u njoj pregršt materijala, od svojevrsnog pres-klipinga, preko mnoštva fotografija do sitnica poput privezaka, pisamaca, pozivnica...

Naročitu zahvalnost duguje svim u knjizi zastupljenim autorima priloga.

Velika podrška i oslonac u svakom trenutku autorici je bio Vojislav Brajović, predsjednik UDUS-a.

  Nastojanju da se unutar korica ovog izdanja sklopi skica za portret impresivne umjetničke i ljudske veličine, Nebojše Glogovca, nemjerljiv doprinos dala je i Maja Medić, urednica fotografije.