Promovirana knjiga „Iza koltrine“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. svibnja 2014. - 11:09
Autor: 

Sinoć je u Atrijumu ljetnjikovca Buća u Tivtu predstavljena knjiga poezije „Iza koltrine“, autorice Dubravke Jovanović.

Pored autorice, o knjizi je govorila i dramaturgica Marija Čolpa i Mašo Čekić, novinar i publicista.

Večer je otvorila direktorica CZK-u Tivat, Milena Radojević.

Kroz kazivanje stihova prisutni su imali priliku čuti i prisjetiti se mnogih bokeških  riječi, koje su sve manje u uporabi u lokalnom govoru. Domaćoj atmosferi doprinjeli su dobro raspoloženi akteri večeri koji su vješto držali pažnju publici.

Brojnim posjetiteljima prvi se obratio Mašo Čekić, natjeravši prisutne na smijeh prepoznatljivim bokeškim humorom i dosjetkama. Čekić je, predstavljajući knjigu, kazao: „ Stihove vam ne možemo ni prepričati niti kazivati u stilu „što je pisac htio da kaže“, ako Boku ne volite. Ako Boku volite, ako je ljubite, onda će vam svaka riječ iz ove knjige značiti puno više od onog crnila na bijelom papiru.“ Čekić naglašava da spomenuta knjiga predstavlja i zemljopisnu priču koja govori o gradovima, mjestima, kućama, palačama, ali da je ona i arhivska građa „koja kazuje o onom što je bilo-sa tugom, onom što jeste-sa gorčinom  i onom što će biti sjutra-sa žalom“. On dodaje da ovu knjigu posebno izdvaja u bokeškog pjesništva, jer je ona ujedno i rječnik koji čuva bokeški jezik, a „izgubiti jezik znači izgubiti sebe“.

O pjesništvu i knjizi autorice, Marija Čolpa je kazala: „Ona prepisuje događaje i sjećanje ondašnje Boke i njenih kapelina, šinjora i šinjorina, kada su rivom fišćali vapori, galioti, briškule i trešete; svjedoči nam o Starom gradu kad je bila moda da se sve šije od svile i tila, na visoke take gospe kada prođu mirisale na lavandu na ples kada pođu.“ Čolpa napominje da bi svi novopridošli građani Boke i njeni posjetitelji trebali poštivati bokeški dijalekat i naučiti osnovne riječi i fraze da bi se bokeški jezik očuvao.

Na samom kraju, publici se obratila autorica knjige pjesnikinja Dubravka Jovanović zahvalivši se suradnicima za pomoć u realizaciji knjige. Jovanović je, na zadovoljstvo prisutnih, kazivala stihove iz nekoliko svojih pjesama, dočaravajući duh i šarm Boke i Bokelja.

Pored brojnih ljubitelja poezije, ovoj večeri nazočili su i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zvonimir Deković, direktorica Centra za kulturu Tivat, Milena Radojević, pjesnikinja Maja Perfiljeva, predsjednica Udruženja žena Tivat, Blaženka Vučurović, podpredsjednik SO Kotor, Nikola Bukilica.