Promovirana monografija „Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 29. kolovoza 2021. - 12:06
Autor: 

Monografija „Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“,  dr.  Mirjane Blagojević, odvjetnice i povjesničarke prava iz Beograda promovirana je sinoć u Muzeju i galeriji Tivat.

„Monografija predstavlja priređenu doktorsku disertaciju, odbranjenu 2015. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, su krajem 2020. godine koju su objavili izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda i Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru. „Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“ približava čitaocu kompleksni normativni sistem dva najmoćnija grada južnog Jadrana - Kotora i Dubrovnika, ponajviše njihovih segmenata u domenu pomorskog prava. S druge strane, u knjizi je zastupljena i manja cjelina koja tretira pomorsko pravo i Budve i Paštrovića, dosad uglavnom slabije istraživanih iz tog ugla. Na promociji će govoriti dr Milko Štimac, Zorica Stabilović Bulajić, MA Dušan Medin i autorka dr Mirjana M. Blagojević“.

Posjetitelje je ispred izdavača NVU iz Petrovca– Društvo za kulturni razvoj "Bauo“ pozdravio Dušan Medin.

„Knjiga je pisana zbog dva cilja. Prvi cilj ej bio da, pored pravnika, nađe put do svih onih koji vole istoriju, sociologiju, etnologiju, antropologiju, koji vole srednji vijek i koji, isto kao i ja, gaje ljubav prema istočnoj obali Jadrana, pogotovo Bokokotorskom zalivu. Drugi cilj je bio ne samo da se knjiga izda, nego da ta knjiga i živi“, kazala je autorica dr. Mirjana Blagojević.

Dr. Milko Štimac je istakao da ova knjiga govori o tri statuta: dubrovačkom, kotorskom i Statutu Sv. Nikole mornara te da su te pravne norme utjecale na kompletan život, pratile njegov razvoj i omogućivale mu nadrastanje.

Zorica Stablović Bulajić je istakla kako je autorica u svojoj knjizi kazala da su Bokelji izuzetni ljudi te da o tome dovoljno govori to što su kroz povijest uspijevali ostvariti brojne privilegije i služiti se njima. Ona ističe kako je ova knjiga poučna i za današnje vrijeme.