„Putevima bokeljskih Hrvata“ - izložba „Partenca“ Renate Poljak u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 20. lipnja 2020. - 16:38
Autor: 

Kulturno – edukativni projekt „Putevima bokeljskih Hrvata“ nastavlja se u 2020. godini. Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović supokrovitelj je projekta uz Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore. Nakon nedavnog otvaranja granica, kulturna razmjena dvaju naroda nastavlja se izložbom „Partenca“ hrvatske umjetnice Renate Poljak u Kulturnom centru „Nikola Đurković'' u Kotoru. Izložba će biti otvorena od 10. do 20. srpnja.

 Partenca (tal. odlazak) naziv je izložbe kojom umjetnica progovara o globalnoj nesigurnosti današnjeg društva te o fragilnosti ljudske egzistencije kroz priču o odlasku, iščekivanju te razdvojenosti što su migracije uvjetovale. Izložba je inspirirana životnom pričom autoričine prabake, Bračanke koja je čekala svojeg supruga s putovanja u Čile, ali se on nikada nije vratio. Središnji dio izložbe predstavlja najnovija autoričina video instalacija, video film Partenca okružen istoimenom i tematski identičnom autoričinom serijom od osam foto kolaža, a autorica ostaje vjerna svom prepoznatljivom izričaju kojeg karakteriziraju socijalno-političke konotacije i sugestivan autoričin angažman.

 Renata Poljak rođena je u Splitu gdje je i završila školu likovnih umjetnosti, a titulu magistra umjetnosti dobila je na _École Régionale des Beaux-Arts_ u Nantesu. Za svoj rad dobila je nekoliko nagrada kao što su Gold Black Box na Black Box festivalu u Berlinu (2006.) te T-HT nagradu za umjetnost (2012.), jednu od najprestižnijih umjetničkih nagrada u Hrvatskoj.  Tijekom karijere izlagala je u Hrvatskoj ali i velikim svjetskim metropolama umjetnosti kao što su Pariz, Tokio i New York.

 Kulturno – edukativni projekt „Putevima bokeljskih Hrvata” ,pokrenut je 2018. godine s namjerom  zaštite i promocije baštine bokeljskih Hrvata, edukacije te jačanja prijateljstva i povjerenja između dva naroda Hrvatske i Crne Gore. Raznim aktivnostima projekt je tijekom dvije godine promicao kulturnu suradnju, promovirao umjetnost oba naroda te jačao suradnju i razmjenu ideja te prijateljstva. Projekt je izazvao pozitivne reakcije u obje države te otvorio nove mogućnosti suradnje i razumijevanja. Donatori projekta su Grad Kotor, HEP, Porto Montenegro, Hoter Regent Porto Montenegro i brojni drugi.