"Slojevi pisma obale" Dragana Karadžića u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 18. kolovoza 2015. - 9:49
Autor: 

U srijedu, 19. kolovoza s početkom u 21 sat, u Galeriji solidarnosti u Kotoru bit će otvorena izložba slika akademika Dragana Karadžića.

Izložba pod nazivom SLOJEVI PISMA OBALE obuhvata četrdesetak slika, crteža i akvarela nastalih tijekom posljednje decenije (2005-2015). U uvodnom tekstu kataloga izložbe, o Draganu Karadžiću je Tonko Maroević između ostalog zapisao: “Startujući u javnosti osamdesetih godina on nije morao probijati led za afirmaciju odabrane morfologije, ali se nipošto nije priklonio ni bilo kakvoj, tada populariziranoj trendovskoj opciji, a pogotovo nije odustajao od vjernosti odabranome mediju, radovima na papiru i platnu. Znatiželjan i informiran o drugačijim mogućnostima izraza, u njegovoj generaciji čak dominantnima, Dragan Karadžić nikad nije posumnjao u djelotvornost klasičnih sredstava, to jest u vlastitu sposobnost da se njima posluži u svrhu ostvarenja izvornih vizija , u korist svježe i sočne obrade tretiranih površina. Sam je ustvrdio kako ga više zanimaju nutarnji pomaci nego li (tuđi mu, izvanjski) preskoci, te na taj način uputio i na postupnost, ograničenost razvoja i na težinu i logiku svojih visokih zahtjeva.”

U glazbenom dijelu programa sudjeluje ANA DULOVIĆ - violončelo, a izložbu će otvoriti  povjesničar umjetnosti ALEKSANDAR ČILIKOV.

Organizator izložbe je OJU Muzeji- Kotor, Galerija solidarnosti.


Dragan Karadžić je rođen 1950. godine u Petnjici kod Šavnika, a diplomirao je 1974. na Pedagoškoj akademiji (Likovni smjer) u Nikšiću. Fakultet likovnih umetnosti (Slikarski odsjek) završio je 1978. u Beogradu u klasi profesora Radenka Miševića, kod koga je i magistrirao 1980. Kao stipendista Francuske, završio je specijalizaciju na Akademiji Beaux Arts u Parizu, kod profesora Žaka Jankela (1981-1982), a boravio je i na studijskim putovanjima u Europi (Italija, Njemačka, Francuska, Belgija,Holandija, Španija, Grčka) i SAD. Od 1977. godine je član ULUCG-a.

Predavao je slikarstvo na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, a 1990. počeo je da radi na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, čiji je bio i prodekan (1990-1994) i dekan (1994-1996).

Vanredni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) postao je 1996. godine, a 2003. redovni. Od 2010. Dragan Karadžić ima status istaknutog kulturnog stvaratelja  Crne Gore.