„Stara vještina za novo doba” - izložba radova s radionice izrade dobrotske čipke

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 27. studenog 2021. - 7:46
Autor: 

Izložba radova s radionice dobrotske čipke, koju je od 19. 10. do 20. 11. vodila čuvarica ove vještine prof. Nadežda Nada Radović, otvorena je sinoć u Galeriji solidarnosti u kotorskom Starom gradu. Izložba je organizirana povodom Dana općine  Kotor, a dio je programa “Stara vještina za novo doba”, kojim Općinska javna ustanova “Muzeji” Kotor nastoji  sačuvati vještinu izrade dobrotske čipke, kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra Crne Gore.

Radionicu je pohađalo trinaest sudionica iz Kotora, Tivta, Herceg Novog i Podgorice, a osim njihovih, na izložbi su izloženi radovi prof. Radović, koja decenijama pomno čuva vještinu izrade i glas o ovom znamenitom vezu.

Iskazujući zadovoljstvo posvećenošću i stečenim znanjem sudionica, Radović je na pokretanju radionice zahvalila mr. Mirjani Vukasović, menadžerici za programske politike i planiranje u OJU “Muzeji” Kotor.

“Sada možemo reći da čipka nije u stadijumu opasnosti. Učenice radionice, za mene škole, udahnule su čipki život, dozvolivši joj da ovdje ostane i opstane. Dobrotska čipka nije zanat, ona je umjetnički zanat i zato pripada društvu umjetnosti. Podržimo naše učenice da stvaraju i uče druge ovoj vještini”, kazala je prof. Nadežda Nada Radović.

Općinska javna ustanova “Muzeji” Kotor polaznicama radionice svečano je predala potvrdu kojom se potvrđuje da su ovladale osnovnim tehnikama izrade dobrotske čipke. Izložbu prate film i fotografije sa radionice, koje je uradila dr. um. Dušica Ivetić, v.d. direktorica OJU “Muzeji” Kotor.