Svečanim koncertom počela Koncertna sezona u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 08. prosinca 2018. - 9:19
Autor: 

Koncertom dvojice vrsnih glazbenika, violončeliste Dmitrija Prokofjeva i pijaniste Ratimira Martinovića, počela je četvrta po redu koncertna sezona koju združenim snagama organiziraju Muzička škola „Vida Matjan“ i festival KotorArt Don Brankovi dani muzike.

Prokofjev i Martinović su pred punim gledalištem izveli interesantan i zahtjevan program satkan od kompozicija Šumana, Šuberta, Šnitkea i Ščedrina. U uvodnom obraćanju, ravnateljica Škole Laura Jovanović podsjetila je na važnost ovakvog, praktičnog usavršavanja učenika škole, kao i na okolnost da većina gostujućih umjetnika i profesora s domaćeg i regionalnih umjetničkih fakulteta održe besplatne radionice za učenike škole. Gradonačelnik Kotora, Vladimir Jokić je u svom govoru poručio da je jedna od ideja ove sezone da “u danima kada primorski gradovi utonu u blagu melanholiju, depresiju kišnih dana, probudimo usnuli grad i da notama rastjeramo težinu južinu”.

Kotorska koncertna sezona će trajati do lipnja mjeseca, tijekom kojih će u fokusu biti violončelo, kao deficitaran instrument u Crnoj Gori u pogledu mladih muzičara. Kotorska i crnogorska publika imat će priliku slušati najbolje učenike na svečanim školskim koncertima od Božića do Božića, za Dane Kamelije, uoči dana škole, umjetnike s domaće scene poput pijaniste Bojana Martinovića i violiniste Vujadina Krivokapića, regionalne glazbenike, poput violončelistica Sandre Belić i Irine Josifoske i opernog ansambla Umjetničke akademije u Osijeku, kao i međunarodno afirmirane glazbenike poput poljskog Krakovskog dua Kalinovski-Selezer (violončelo-klavir) koji nastupa već u utorak, 11. 12., u dvorani sv. Duha u Kotoru.

 

Photo credit: Foto Parteli Kotor