Svečano otvaranje 23. KotorArt Don Brankovih dana muzike posvećeno maestru Miroslavu Homenu

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 08. travnja 2024. - 9:10
Autor: 

Carmina Burana i premijera kratkog dokumentarnog filma RTCG-a

Svečano otvaranje 23. KotorArt Don Brankovih dana muzike planirano je da se tradicionalno održi na Dan državnosti Crne Gore, 13.7., u Kotoru, na Pjaci Svetog Tripuna. Ovaj značajni kulturni događaj bit će posvećen liku i djelu maestra, Kotoranina, Miroslava Mira Homena (1940.-2021.). Preko stotinu izvođača na sceni izvest će čuveno djelo 20. st., Karminu Buranu, kompozitora Karla Orfa. Ovo monumentalno djelo, Homen je izveo preko 100 puta u svojoj bogatoj karijeri. Kantatu će izvesti simfonijski orkestar i zbor Nacionalnog teatra opere i baleta Albanije, dječji zbor JU OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” iz Kotora,  koji priprema profesorica Vesna Ivanović, dok će solisti biti sopranistica Rovena Đelili, tenor Matias Đili i bariton Armand Likaj. Ansamblom će dirigirati Robert Homen, sin Miroslava Homena. Događaj će biti upotpunjen premijerom kratkog dokumentarnog filma o maestru Homenu, u produkciji Radio-televizije Crne Gore.

 Kao festival od državnog značaja iznova potvrđujemo brigu i pažnju koju posvećujemo našim umjetnicima, značajnim pojedincima koji su nas zadužili, kao i lokalnoj zajednici. Ovo svečano otvaranje protkano je sjećanjem na izuzetnog dirigenta, Kotoranina, Mira Homena i veliko nam je zadovoljstvo da organizujemo ovakav događaj kao uspomenu na njegov lik i djelo. Sa ponosom ga se sjećamo i kao dragog gosta Festivala. Na istom mjestu gdje će se održati svečani događaj njemu u čast, maestro Homen je dirigovao 2016. godine, koncertom povodom desetogodišnjice smrti Don Branka Sbutege.  - izjavili su iz PR službe Festivala.

   „U porodici Homen oduvijek su prisutne dvije struje, muzička i urarska. Iza sebe, maestro Homen je ostavio dva sina, oba muzički nadarena, istaknutog dirigenta i profesora Roberta Homena, i trubača i profesora, Rudolfa Homena. U 19. vijeku, njihov čukunđed je došao u Kotor iz Beča, kako bi popravio sat na glavnom gradskom trgu. Zavoljevši Kotor više od Beča, nastanjuje se u njemu za stalno, a i dan danas, u prizemlju tornja se nalazi stara prodavnica satova, u vlasništvu porodice Homen, koja i danas brine o mehanizmu sata, jednog od simbola Kotora.  Muzička struja porodice Homen nosi jake gene Antuna Tonćija Homena, bez kojeg, sadašnji kulturni život grada Kotora sigurno ne bi ovako izgledao. Bio je prepoznat kao značajan pedagog, kompozitor, dirigent, orguljaš i osnivač muzičkih škola. Njegov sin, Miro Homen, nakon završene Muzičke akademije u Sarajevu 1966. godine, postaje šef dirigent sarajevske Opere i baleta. U periodu 1988-1990, bio je direktor Sarajevske Opere i Sarajevske Filharmonije. Trideset godina dirigovao je studentskim horom Slobodan Princip Seljo iz Sarajeva, sa kojim je osvajao prve nagrade na međunarodnim takmičenjima. Kao gostujući dirigent nastupao je u svim operskim kućama bivše Jugoslavije i u brojnim evropskim zemljama. Od 1992. godine radio je kao dirigent, upravnik i potom šef dirigent u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. Dobitnik je nagrade Milka Trnina (1998). U Sarajevu je postavio prvu poslijeratnu opersku premijeru - Pučinijevu Tosku (1998), potom i Verdijevog Trubadura (1998), dok je 2000. godine dirigovao premijeru prve bosanske opere - Hasanaginicu Asima Horozića. Pedagoško iskustvo gradio je na sarajevskoj Muzičkoj akademiji, prvo kao honorni saradnik na predmetu hor, a potom od 1986. godine, i kao redovni profeso“.

Veliko mi je zadovoljstvo i čast što mogu najaviti ovogodišnje otvaranje KotorArta. Ove godine je to, pogotovo za mene, koji ću ga po drugi put svojim dirigentskim umjećem otvoriti, poseban događaj jer je ovogodišnji festival posvećen mom pokojnom ocu, Miroslavu Homenu. Moj tata je puno dao za Kotor  a njegovo ime puno znači i na prostoru cijele regije, ondašnje Jugoslavije, i mnogima je ostao u srcu. Stoga mi je jako drago i zahvalan sam festivalu i direktoru Ratimiru Martinoviću što se odlučio na ovaj korak da ove godine KotorArt na neki način bude In Memoriam tati i da sve što će se dogoditi ima njegovo obilježje. Karmina Burana predstavlja posebno djelo za tatin opus jer ju je dirigovao više od stotinu puta u Sarajevu. U bivšoj Jugoslaviji se pričalo o tome i, jedno vrijeme, smatrana je zaštitnim znakom Sarajeva. Produkcijski je veoma zahtjevno djelo i meni je velika čast i zadovoljstvo da vas pozovem, ne samo na otvaranje nego da tokom čitavog festivala budete u Kotoru jer zaista ima mnogo koncerata, događaja i ideja na festivalu  a sve će to ove godine, na neki način biti obojeno likom i djelom moga oca. - izjavio je Robert Homen.