"Planeta Boka" za svečano otvaranja XX. KotorArt Don Brankovih dana muzike

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 14. svibnja 2021. - 9:29
Autor: 

KotorArt Don Brankovi dani muzike svečano otvaranje dvadesetog, jubilarnog festivala planiraju za srijedu, 14. srpnja, u okviru proslave Dana državnosti Crne Gore. Naziv programa je Planeta Boka, a tradicionalno, događaj je planiran za pjacu ispred katedrale sv. Tripuna.

Glazbeni dio programa obuhvaća tri kompozicije i to: Concertino kompozitora Iva Brkanovića (1906. – 1987.), Divertimento Željka Brkanovića (1937. – 2018.), kao i Ja sam mrtav sada, vi ste bili prije, djelo Aleksandra Perunovića (1978.), posvećeno don Branku Sbutegi (1952. – 2006.), a nastalo kao porudžbina festivala 2016. godine, povodom desete obljetnice smrti don Branka. Izvodit će ih Festivalski orkestar KotorArta pod upravom maestra Roberta Homena, a čitava će večer biti posvećena nedavno preminulom maestru Miru Homenu (1940. – 2021.).  U djelu posvećenom don Branku, solist će biti violončelist Dmitrij Prokofjev, vođa violončela Crnogorskog simfonijskog orkestra. Istu večer, planiran je i retrospektivni film Radio Televizije Crne Gore o jubileju festivala.

Večer će upotpuniti i prva dodjela nagrade Darinka Matić Marović (1937. – 2020.) izabranoj umjetnici s prostora Crne Gore i regije. Prijava je i dalje u tijeku, a sve dodatne informacije mogu se pronaći na službenom portalu Festivala www.kotorart.me.

„KotorArt Don Brankovi dani muzike slave Bokelje, čuvaju i unapređuju ono što je bokeško, otkrivaju stara i stvaraju nova djela. Boka je uvijek bila mjesto suživota, umjetnosti i napretka a festival dvadeset godina na mnogo načina daje svoj doprinos da se ovakav imidž grada i Boke očuva, prenese i unaprijedi.  Jedan od njih je i tradicionalno svečano otvaranje ispred Katedrale Sv. Tripuna“ - istakli su iz PR službe Festivala. 

Ovogodišnji KotorArt Don Brankovi dani muzike bit će održani pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i Općine Kotor uz potporu važnih sponzora i partnera. Zbog nestabilnih epidemioloških i ekonomskih okolnosti, Festival zadržava pravo promjene programa.