Započeli jubilarni KotorArt Don Brankovi dani muzike

Time to read
3 minutes
Read so far

Četvrtak, 15. srpnja 2021. - 11:11
Autor: 

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike sinoć su svečano otvoreni, tradicionalno, pozivom “zvona, zvonite!”, koje je ovoga puta izgovorila ministrica prosvjete, nauke, kulture i sporta, gđa Vesna Bratić. Publika je imala prilike čuti djela bokeljskih kompozitora, a nakon glazbenog dijela, uslijedio je i kratak osvrt Radio Televizije Crne Gore na jubilej Festivala.

Glazbeni dio programa obuhvaćao je tri kompozicije i to: Concertino Iva Brkanovića (1906. – 1987.), Con variazone Željka Brkanovića (1937. – 2018.) kao i Ja sam mrtav sada, vi ste bili prije, Aleksandra Perunovića (1978.), posvećeno don Branku Sbutegi (1952. – 2006.), a nastalo kao porudžbina festivala 2016. godine, povodom desetogodišnjice smrti don Branka. Kompozicije je izvodio Crnogorski orkestar mladih pod upravom maestra Roberta Homena. U djelu posvećenom don Branku, solist je bio istaknuti violončelist Dmitrij Prokofjev.

Večer pod nazivom “Planeta Boka” je bilo posvećeno nedavno preminulom maestru, Miru Homenu.

Također, dodjeljivanjem prve nagrade Darinka Matić Marović, prisutni su se podsjetili na izvanredna dostignuća i rad ove Kotoranke, dodijelivši nagradu dirigentici Dragani Jovanović. Nagradu je uručila članica žirija, samostalna savjetnica za glazbenu i glazbeno-scensku djelatnost u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, gđa Dobrila Popović koja je istakla obrazloženje žirija koji je bio sastavljen od Radmile Smiljanić (Bosna i Hercegovina), primadone i spisateljice, predsjednice žirija; Mirjane Mime Lazarević (Srbija), dugogodišnje urednice glazbenog programa Centra za muziku Kolarčeve zadužbine; Marine Mikić (Crna Gora/Srbija), pijanistice, samostalne stručne suradnice na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, asistentice umjetničkog direktora KotorArta i Jelene Susnick (Slovenija), dirigentice i spisateljice. U obrazloženju žirija između ostalog stoji: “Imajući u vidu izuzetno bogatu biografiju, posvećenost i predanost životnom izboru, umjetničko i muzičko-pedagoško pregalaštvo Dragane Jovanović, Žiri je uvažio i čvrste preporuke institucija koje su je kandidovale kao aktivnog dijela kulturnog života ovih prostora, uvjereni da će baklja koju je nosila čvrsta ruka naše Dare i kojom je osvjetljavala prostor umjetnosti sijati i u rukama dobitnica njene Nagrade.”

Ne pitajte se za koga zvona zvone, ona zvone za sve nas

Svečanom otvaranju Festivala prisustvovao je veliki broj gostiju, zvaničnika, veleposlanika, prijatelja i partnera festivala kao i Kotorana, ljubitelja umjetnosti. Publici su se obratili dr. Antun Sbutega, predsjednik Savjeta Fondacije Don Branko Sbutega, admiral Bokeljske mornarice i diplomata, podsjećajući na izraz “Planeta Boka” koji je sam don Branko često upotrebljavao. Sbutega je podsjetio kako su “Obale najvažnija mjesta na Zemlji, jer se na njima dodiruju dva osnovna elementa koji je čine, more i kopno, ona je mjesto polazišta i ishodište. Kako je napisao jedan filozof, treba se vratiti obalama rođenja. Zalivi su najvažnija mjesta na obali jer se tu more i kopno neraskidivo sljubljuju. Zalivi nijesu samo dvodimenzionalni, more ima dubinu, a otvoreni su prema nepreglednoj visini nebesa, koja im daje transcendentno značenje”. Svoj govor je završio riječima vezanim za tradiciju otvaranja festivalima zvonima katedrale sv. Tripuna: “ne pitajte se za koga zvona zvone, ona zvone za sve nas”.

Riječi podrške, sagledavanja stanja u životima Kotorana i stanja prije i tijekom pandemije izazvane virusom COVID-19, gradonačelnik Kotora, g. Vladimir Jokić je dotakao u svom obraćanju. On je istakao kako smo  “Najviše govorili o zaštiti Boke, onda kada smo joj nanosili najveće rane. Što smo bili glasniji, to smo bivali bezočniji. Kada se gotovo urlalo o javnom interesu, ostvarivali smo, u tiho, privatne interese. Što smo se više dičili duhom Grada, to smo više radili na tome da ga ubijemo i svedemo ga na mjeru koja nam je korisna i prihvatljiva. Pribirali smo imetke, titule i privilegije, rastakali smo svoju snagu i pregnuće na ove sitne interese, do mjere da smo postali plitki, da smo postali potoci, kad smo mogli biti silni valovi. Dičili smo se Gradom, a nismo se nikad zapitali šta smo to mi, današnji, večerašnji, učinili monumentalno za naš Grad? Šta je to po čemu će nas sjutra naši potomci pamtiti? Odgovor na ovo pitanje ćemo svi ćutati za sebe.” Na kraju, gradonačelnik je istakao nadu kako “Možemo biti generacija o kojoj će se govoriti kao o Gradu nakon potresa, o ljudima koji su imali snage da se preobraze, da se okrenu jedni drugima, ugroženima i iznad svega javnom dobru. Zamislite sliku, u kojoj naša djeca i naši unuci i naši potomci govore o nama kao o izvanrednoj generaciji koja je razvejala fatamorgane i postavila načine i mjere življenja koje će trajati u vremenu. Taština te slike i cilja nije grijeh, već divna žrtva i plemenita vjera. Budimo izvanredni, kao što je ovaj festival izvanredan, kao što je iznad svega izvanredan naš Grad i naša Boka”.

Festival je otvorila ministrica u Vladi Crne Gore, gđa Vesna Bratić, podsjećajući da je festival prva organizacija iz Crne Gore koja je dobila povjerenje Europske Unije da bude nosilac projekta u kulturi. Također, naglasila je da festival uživa povjerenje i podršku Ministarstva i da je zato jedini festival umjetničke glazbe u Crnoj Gori koji je proglašen za Festival od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. Istakavši festivalsku brigu o čuvanju, ali i stvaranju kulturne baštine, riječima “pa neka u to ime počne muzika, neka krene magija, i zato – zvona, zvonite!” ministrica Bratić je otvorila jubilarne XX. KotorArt Don Brankove dane muzike.

Već od danas, 15. 7., festival je nastavio sa svojim programom. U 11 sati na programu je konferencija Rijeka 2020., dok je u crkvi Sv. Duha za 20 h zakazana prva u nizu konferencija iz projekta “Nova normalnost” s temom “Globalni osvrt”.

Sve detaljne informacije o program i sudionicima mogu se naći na službenom portalu Festivala, www.kotorart.me, a ulaz na sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Općine Kotor, uz podršku EU Kreativne Europe, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, veleposlanstava Njemačke i Austrije, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.